KATEGORİ BİRİNCİLERİ
İNOVASYON STRATEJİSİ
CMS JANT VE MAKİNA SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ
1980 yılında Otomotiv üreticileri ( OEM ) için alüminyum alaşımlı jant üretimine başlayan CMS, bugün en son teknoloji ve yeniliklerin uygulayıcısı olarak "Hafif Metal Jant" sektöründe dünyanın önde gelen jant üreticilerinden biri olarak yerini koruyor.
Merkezi İzmir'de olan CMS'nin Pınarbaşı fabrikası, kapalı alanı 20.944 metrekare olmak üzere toplam 32.170 metrekaredir. Tesisin yıllık jant üretim kapasitesi yaklaşık 3 milyon adettir.
2003 yılında açılan Çiğli fabrikası ise toplam 69.215 metrekare alan üzerine kurulu ve yıllık jant üretim kapasitesi yaklaşık 2,5 milyon adettir.
CMS'nin satış şirketinden birisi olan CMS GMBH 1997 yılında Almanya (Frankfurt)'da kurulmuş olup, Avrupa alüminyum jant yenileme pazarının ( AFM ) önemli oyuncularından birisidir.
Başarı formüllerini, dünyayı sürekli izleyen, yeniliklere açık, kurumsal yönetime inanan, başarı ve planlama odaklı, yenilikçi ve sosyal sorumluluğunun bilincinde faaliyet göstermek olarak özetleyen CMS Grubu'nun 2000 yılından bu yana çeşitli dallarda aldığı ödül ve belgeler de bunun bir kanıtıdır.
İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ
FORD OTOMOTİV SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ
Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.), Ford Motor Company ve Koç Holding’in eşit oranda hisse sahibi oldukları halka açık bir şirkettir. 2005 yılından bu yana, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 3 şirketi arasında yer alan Ford Otosan, 6 yıldır üst üste elde ettiği otomotiv sektörü ihracat şampiyonluğunu, 2015 yılında, Türkiye ihracat şampiyonluğuna yükseltmiştir. 2016 yılında da, 83 ülkeye yaptığı araç ve parça ihracatı ile liderliğini devam ettirmiştir. Kocaeli’deki Gölcük ve Yeniköy Fabrikaları, Eskişehir’deki İnönü Fabrikası, İstanbul’daki Sancaktepe Ar-Ge Merkezi ve Yedek Parça Deposu ile 3 ana merkezde faaliyet gösteren Ford Otosan, 10.000’i aşkın kişiye istihdam sağlamaktadır. Ford Otosan, Borsa İstanbul’daki en değerli ilk 30 şirket arasında yer almaktadır. (BIST 30)
Ford Otosan, 1.500 kişilik Ar-Ge mühendisi kadrosuyla Türkiye’nin otomotiv sektöründeki en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahiptir. Ford’un ağır ticari araçlarının, ilgili dizel motorlarının ve motor sistemlerinin küresel mühendislik merkezi, Ford’un hafif ticari araç tasarım ve mühendisliğinin destek merkezi konumundadır.
1959’da kurulan Ford Otosan, 2015 yılı sonu itibariyle 415 bin ticari araç ve 80 bin adet motor ve 140.000 adet aktarma organı üretim kapasitesi sayesinde Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumundadır. Kocaeli ve İnönü Fabrikaları, Ford fabrikaları arasındaki değerlendirmelerde Ford’un “En İyi Araç Üretim Merkezleri” arasında gösterilmektedir.
Bayileri ile kökleri çok eskilere dayanan bir iş ortaklığı ilişkisine sahip Ford Otosan, Türkiye’nin dört bir yanında, bu ortaklığı benimsemiş ve buna değer katan güçlü isimlerle temsil edilmektedir. Yine Türkiye’nin dört bir yanında uzman yetkili servisler aracılığı ile bakım, onarım ve servis hizmetleri sağlamaktadır.
İNOVASYON DÖNGÜSÜ
GENOMİZE BİLİŞİM VE BİYOTEKNOLOJİ ANONİM ŞİRKETİ
Genomize, genom verisinin üretimi ve analizi konusunda uzmanlaşmış, akademi kökenli, genç ve dinamik bir biyoteknoloji girişimidir. Kaliteyi ve müşteri odaklı iş geliştirmeyi ana prensipleri olarak benimseyen Genomize, genom verileri konusundaki akademik birikimini müşterilerine doğru, hızlı ve güvenilir bir şekilde aktarmaktadır.
Genomize olarak önceliği kaliteyi ve hizmet standartlarını korumaktır. Bunun için Nisan 2016'da akreditasyonlarını tamamlayarak ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası ve bilişim sektöründe çok büyük bir öneme sahip olan ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikalarını almıştır.
İNOVASYON KAYNAKLARI
TEMSA ULAŞIM ARAÇLARI SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Türkiye’nin önde gelen otomotiv şirketlerinden biridir. TEMSA Adana Üretim Tesisi, 4.500 adet otobüs ve midibüs, 7.500 adet hafif kamyon olmak üzere yılda tek vardiyada, toplam 12.000 adet araç üretim kapasitesine sahiptir.
TEMSA’nın Adana Üretim Tesisi, toplam 550 bin m2’lik alana kuruludur. TEMSA’nın çok çeşitli ürün gamına sahip olması, müşterilerinin değişen şartlara göre ürün seçebilmesine ve filolarını yeni yolcu ihtiyaçları ve seyahat eğilimlerine göre adapte etmesine yardımcı olmaktadır. TEMSA Adana Üretim Tesisi’nde, Safir ve Maraton şehirlerarası yolcu ve turizm otobüsleri, Prestij ve Opalin midibüsleri ile özellikle şehir içi toplu taşımacılık için geliştirilen Avenue otobüsler, ayrıca Amerika için TS45, TS35, TS30, TS35E ve Avrupa için Avenue, HD, Maraton LD, Midi Coach segmentinde ise MD9 ve MD7 otobüsleri üretilmektedir.
Kendi mühendisliği ve oluşturduğu “know-how” ile TEMSA, ürünlerini, Türkiye’ye ilaveten dünyanın ileri gelen pazarlarına da sunmaktadır. Kalitesi ile ayırt edilen TEMSA’nın, marka bilinirliği Fransa ve Belçika’da yüzde 100, Almanya’da ise yüzde 95 oranındadır.
TEMSA, ürünlerini 64 farklı ülkeye ihraç etmektedir. Sadece Fransa’da, 4 bin adedin üzerinde TEMSA markalı otobüs yollardadır. Fransa dışında Almanya, İtalya, Avusturya, İsveç, Litvanya ve Benelux ülkeleri Avrupa’daki önemli pazarlar olup, çeşitliliğini artırdığı ürün gamı ile TEMSA, ABD’deki pazar payını hızla artırmaktadır.
İNOVASYON SONUÇLARI
VSY BİYOTEKNOLOJİ VE İLAÇ SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ
VSY Biotechnology; 1997 yılında kuruldu. Kuruluşunun ilk yıllarında ithalata ağırlık veren şirket, dünyanın göz sağlığı alanında önde gelen firmalarının temsilciliklerini alarak, Türkiye’yi üst düzey teknolojiye sahip ürünlerle tanıştırdı. Şirket Schwind, Haag-Streit, Ziemer, Optikon, e.Janach gibi dünyanın önde gelen oftalmoloji markalarını Türkiye’ye getirdi.
2009 yılında üretime başlayan şirket, TUBİTAK ile ortak Ar-Ge projeleri geliştirdi. Ar-Ge projeleri sonucunda yakın ve uzak mesafenin gözlüksüz görülebilmesini sağlayan AcrivaUD Reviol multifokal göz içi lensini üretti. Distribütörlük ağını hızla geliştirmeye başlayan şirket; Avrupa, Güney Amerika ve Asya Pasific’te 23 ülkeye göz içi lens ihracatı yapmaya başladı.
AcrivaUD Reviol multifokal göz içi lensi ile TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından 2010 yılında düzenlenen 9. Teknoloji Ödülleri’nde Büyük Teknoloji Ödülü’nün sahibi oldu. 2010 yılı ek başarıları ve atılımları da beraberinde getirdi. VSY Biotechnology aynı yıl Tuzla’da ikinci fabrikasını kurarken, Almanya’da da bir fabrika satın aldı.2010 yılına gelindiğinde şirket, Almanya’dan Japonya’ya, Brezilya’dan Filipinlere, Rusya’dan Güney Afrika’ya kadar Dünya’nın dört bir yanında 50’den fazla ülkeye ürünlerini ihraç etmeye başladı.
2014 yılında Market Scope’un dünyayı etkileyen uluslararası göz biyoteknolojisi şirketleri sıralamasında 13. sıraya yerleşti.
VSY Biotechnology; kurulduğu günden bu yana her yıl biraz daha kendisini geliştirip, faaliyet ve üretim alanlarını genişletip, ihracat oranlarını yükselterek, dünya sıralamasında alanında ilk 10 şirket arasında yerini aldı. Bugün 300’ü kişiye istihdam sağlayan VSY Biotechnology, Türkiye Cumhuriyeti’nde üretim yapıp 55’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. VSY Biotechnology Ar-Ge merkezi’nde 30’dan fazla projenin çalışmalarını yürütüyor.
KATEGORİ İKİNCİLERİ
İNOVASYON STRATEJİSİ
ORGANİK KİMYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Organik Kimya, 1924 yılında Şişli’de Elkasan adıyla, kimyasal maddeleri yurt dışından temin ederek Türkiye’de ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakla faaliyet göstermeye başladı.1965 yılında Organik Şirketler Grubu, Bomonti’de kurduğu Organik Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Türkiye Kimya Sektöründe üretici olarak yerini aldı. İlk olarak özel kimyasallar ve polimer emülsiyonları üretimi yapıldı.
1978 yılında Kemerburgaz Ayazağa tesislerine taşınarak, polimer emülsiyonları ve tekstil yardımcıları alanlarında yıllık 6.000 ton kapasitesi ile üretime başladı. İşimizi büyütme konusundaki tutku ve inancımız ile üretim kapasitemiz 2007 yılına kadar 200.000 ton/yıl seviyesine ulaştı.
Polimer Emülsiyonları Organik Kimya'nın en büyük yatırımı olarak esas faaliyet alanıdır. Uçucu ve dinamik kimyasallar pazarında, İstanbul ve Rotterdam tesislerimiz ve son teknoloji ile faaliyet gösteren Ar-Ge Merkezi ile çeşitli pazarların taleplerini karşılamaktadır.
80'den fazla ülkede 2000'den fazla müşterinin tedarikçisi konumundadır. Organik Kimya 250.000 ton/yıllık kapasitesi ile Kemerburgaz, Tuzla, Rotterdam ve İsviçre'de üretim gerçekleştirmektedir.
İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ
TOYO MATBAA MÜREKKEPLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
TOYOINKGROUP, dünya üzerinde 10.000'den fazla çalışanıyla 24 ülkede faaliyet göstermektedir. Her bölgede farklı pazar ihtiyaçlarını karşılamak için ürün geliştirme, üretim, satış, teknik destek ve diğer operasyonlar ile birlikte çalışmaktadır. TOYOINKGROUP her zaman ürün geliştirme süreçlerinde dünya çapında uyum yakalamayı amaçlamaktadır. Farklı pazarlardaki kalite, maliyet, teslimat süreleri ve risk yönetimini sağlamak için sadece ISO-uyumlu yönetim sistemlerini kullanmakla kalmamış; grubun çapraz organizasyonel ve uluslararası satınalma ağı ve başlıca fabrikalarının merkezinde konumlandırılmış olan üretim ve tedarik sistemleri ile lojistik ağlarını optimize etmiştir. Bu sistemler ve ağlar tüm dünyaya yayılmaktadır.
1896 yılında Japonya’da kurulmuş olan TOYOINK, faaliyet gösterdiği alanlarda dünyanın en büyük üreticileri arasındadır.
Türkiye’de TOYOINK iştiraki olarak 1968 yılından beri faaliyet gösteren TOYO Matbaa Mürekkepleri, kuruluşundan bugüne kadar Türkiye’nin mürekkep sektörüne yön veren markalarından biri olmuştur. Kalite ve inovasyona verdiği önem ile üretimini sürdüren TOYO Matbaa Mürekkepleri, Türk basınının, ambalaj ve basım sektörlerinin ihtiyaçlarına en iyi çözümü sunacak ürünleri üretmeyi kendine amaç edinmiştir.
2016 yılından itibaren TOYOINKGROUP’tan aldığı global destek ile Avrupa ve yakın coğrafyalara açılmasının dışında Türkiye genelinde 36 bayisi ve 4 şehirde satış ofisi bulunmaktadır. Türk matbaacılık sektörünün ihtiyaçlarını dikkate alarak yeni ürünler geliştiren TOYO Matbaa Mürekkepleri, matbaacılık sektörünü sürekli ileriye taşıyacak çözüm alternatifi sunmaktadır.
Her tür baskı tekniği için matbaa mürekkebi ve yardımcı maddeleri üreten ve çok geniş bir ürün paletine sahip olan TOYO Matbaa Mürekkepleri, Manisa’da 2010 yılında kurduğu yeni fabrikanın yanı sıra İstanbul’da bulunan Renk Merkezi’nde üretimini gerçekleştirmektedir.
İNOVASYON DÖNGÜSÜ
PENTİ ÇORAP SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
1950 yılında Mois ve Yasef Kariyo kardeşler tarafından kurulan iki ayrı şirket ile başladı. Ülkemizde sanayileşmenin sınırlı olduğu bu dönemde, iki girişimci kardeşin güçlerini tek çatı altında birleştirdi. 1970 yılında Öğretmen Çorap adını alan marka, bir yıl sonra İstanbul Bayrampaşa’da kurulan ilk üretim tesisiyle birlikte gelişmeye devam etti. Şehirli kadının ihtiyaçlarına odaklanan marka renk, desen, çeşit ve kaliteye önem veren üretim anlayışını daha da pekiştirdi. Böylelikle bir yandan pazardaki konumunu sağlamlaştırırken, diğer yandan da 1984 yılında markalaşma sürecinin son aşamasına gelmiş oldu ve Penti ismini aldı.
Geçen yıllar içerisinde ince kadın çorabına; çocuk çorabı, erkek çorabı, ev giyimi, iç giyim, bikini, mayo, plaj giyimi de ekleyerek, üretim ve perakende alanındaki faaliyetlerini sürdürmeye ve büyümeye devam etti. Bu büyümeye üretim tesisleri cevap vermemeye başlayınca, 1994 yılında Çorlu’daki Öğretmen Çorap Fabrikası’nı kurdu. Uluslararası standartlarda üretim yapabilen bu tesiste, bugün yılda 86 milyon çift çorap üretiyor.
1999 yılında kurduğu mağaza zinciri ile Penti markalı ürünleri satmaktadır. Türkiye’de 60 ilde 300’den fazla, yurt dışında ise 29 farklı ülkede, 106 mağazası vardır. Her geçen gün bu sayıyı artırmaktadır. İngiltere, İtalya ve Çin’de satış ofisleri bulunmaktadır. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere Amerika’dan Suudi Arabistan’a, İngiltere’den Moğolistan’a dünyanın birçok yerinde, her milletten insan Penti giymektedir.
İNOVASYON KAYNAKLARI
HEKSAGON MÜHENDİSLİK VE TASARIM ANONİM ŞİRKETİ
Hexagon Studio, ulaşım, savunma sanayii, denizcilik, traktör ve iş makinaları sektörlerinde ulusal ve uluslararası ölçekte özgün tasarım ve mühendislik çözümleri üretmek üzere 2006 yılında kuruldu.
Avrupa’nın öncü Ar-Ge merkezleri arasında yer alma vizyonuyla geleceğini şekillendiren kuruluş, tecrübeli kadrosuyla yalnız Türkiye’de değil, Avrupa başta olmak üzere dünyada ana ve yan sanayi firmalarının ürün geliştirme süreçlerinde artı değer yaratmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda kavramsal tasarımdan başlayarak ürünü devreye alma aşamasına kadarki süreçte teknolojiye dayalı anahtar teslimi çözümler sunma azmiyle yoluna devam ediyor.
İNOVASYON SONUÇLARI
PAVO TASARIM ÜRETİM ELEKTRONİK TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Pavo Tasarım, elektronik devre, kart, ürün ve sistem tasarımı konularında uzman mühendis kadrosuyla, nitelikli çözümler sunmak üzere, 2003 yılında İstanbul da kurulmuştur. İlk yıllarında özel sektörde faaliyet gösteren firma; yazarkasa, pompa yazarkasa, AIS Class-B transponder, GSM uç ürünleri ile pazarda farkındalık yaratmıştır. 2006 yılında adımını attığı Savunma Sektörü ile teknolojisi ve yetkinliklerini elektroniğin üst seviyelerine çıkarmış ve ülkemizin göz bebeği Savunma firmalarının alt yüklenicisi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Savunma Sektöründe gerçeklediği ithal ikameyi engelleyen ürünleri ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın dikkat çektiği firmalardan biridir.2009 yılındaki yeni ortaklık ve yönetim yapısı ile başta Savunma, Otomotiv, Enerji, Telekom sektörlerinde çok farklı ürünleri farklı standartları baz alıp tasarlamakta, Teknopark İstanbul ve Pendik bölgesinde kurduğu üretim tesislerinde üretip, devreye almaktadır. Firma 120’nin üzerindeki çalışanı ile iki farklı lokasyonda hizmet vermeye devam etmektedir.
Orta ve büyük ölçekli, kendi sektöründe lider ve elektronik çözümlere ihtiyaç duyan yerli veya yabancı şirketlere, OEM ve ODM ürünler (kart, ürün ve sistem) sunduğu gibi, mevcut ürünlerinin yeniden tasarlanması ve maliyetlendirilmesi hizmetleri vermekte ve çalıştığı tüm firmaların katma değerlerini yükseltmekte, Türkiye Ekonomisinin hızlı büyümesinde aktif rol almaktadır. Pavo, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş uğraşısı verilen Ülkemiz ve yakın bölgede, “Araştırma-Geliştirme (AR-GE)” kavramına odaklanmış, yıllık bazda gelirlerinin neredeyse tamamını ARGE’ye ayıran, tüm sektörler ile çalışan bir kaç Türk firmasından biridir.
Temel yetkinlik alanları "Gömülü - Analog - Haberleşme - Kontrol Sistem Tasarımı" ve "Endüstriyel - Mekanik Sistemler Tasarımı" olan Pavo’nun, kendisine ait olan işletim sistemi ve zaman içinde geliştirdiği kütüphane ve yazılım birimleri, ürün tasarlarken her bir projeye bir kaç adım önde başlamasını sağlamaktadır.
Teknolojinin; ekonomiyi, toplumların sosyal yapısını ve refah düzeyini son derece yakından etkilediği bilinci ile Pavo, “teknolojik rekabet yarışında” söz sahibi olmayı hedeflemekte ve bu yönde Dünya dada ilk olan teknolojileri ve ürünleri tasarlayıp, üretmektedir.
Bu hedefle Pavo, Ülkemizde yüksek teknoloji anlayışının tamamen benimsenmesini sağlayarak yenilikçi çözümler üretme ve bu çözümleri ihraç etme vizyonu ile önemli başarılara imza atmaktadır.
KATEGORİ ÜÇÜNCÜLERİ
İNOVASYON STRATEJİSİ
İBB İSBAK İSTANBUL BİLİŞİM VE AKILLI KENT TEKNOLOJİLERİ ANONİM ŞİRKETİ
İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. (İSBAK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından trafik ve sistem mühendisliği ile projelendirme ve uygulama hizmetlerini gerçekleştirmek amacıyla 1986 yılında kurulmuştur.
Kâğıthane ilçesinde bulunan yerleşkesinde, 30 yıllık tecrübesi ve alanında uzman profesyonel kadrosu ile yaptığı çalışmalarla Akıllı Ulaşım Sistemi’ndeki teknolojik gelişmelere yön veren İSBAK; aralarında Türkiye’nin ilk yerli sinyalizasyon sistemi de olmak üzere pek çok yeniliğe imza atmakta ve kendi teknolojik devrimini yapmaktadır.
1996 yılında kurduğu Ar-Ge departmanı ile Türkiye’nin ilklerine imza atan İSBAK, 2015 yılında kendi bünyesinde faaliyete geçirdiği Türkiye’nin Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında ilk yerinde lisanslı Ar-Ge Merkezi ile trafik yönetim sistemleri konusundaki uzmanlığını inovatif ve etkili çözümlere dönüştürmekte ve İBB’nin teknoloji yüzünü temsil etmektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle birlikte İstanbul’u geleceğe taşıyacak, rekabet, sürdürülebilirlik ve yaşanabilirlik açısından, şehirde yaşayanların hayat kalitesini artırmaya yönelik projelerin hayata geçirilmesi amacıyla Akıllı Şehir İstanbul yolculuğunu başlatmış bulunan İSBAK kurumsal dönüşümünü de bu vizyon çerçevesinde gerçekleştirmiştir.
Yerli teknoloji üretimi ile ilgili yükselen ivmesini ulaşım hizmetlerinden şehrin ihtiyaç duyduğu tüm hizmetlere yaymak için İBB’nin yeni dönem vizyonu Akıllı Şehir İstanbul vizyonunu yüklenen İSBAK 2016 yılında unvanını da “İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri” olarak değiştirdi.
Akıllı ulaşımdaki 30 yıllık tecrübesini akıllı şehir çözümlerine aktarmak için misyon, vizyon ve değerlerini de yenileyen İSBAK, Türkiye'de ve dünyada “Akıllı Şehrin Mimari” olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
İSBAK “Akıllı Şehir İstanbul” projesinde sürdürülebilir çözümlerle; Ar-Ge faaliyetlerinin, inovasyonun, yerli üretim ve girişimciliğin gelişimine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını ve işbirliklerini sürdürüyor.
Yapılan entegre çalışmalar ve iş birliktelikleri ile yönetim, ekonomi, mobilite, çevre, insan ve yaşam gibi işlevsel alanlarda şehrin üst seviyelere taşınması hedefleniyor.
TÜRK HAVA YOLLARI ANONİM ORTAKLIĞI
Türkiye’nin “yükselen değeri” Türk Hava Yolları, 1933 yılında 5 uçakla başladığı yolculuğuna bugün, 328 (yolcu ve kargo) uçaktan oluşan filosu ve ilk günkü heyecanı ile devam ediyor. Kaydettiği büyüme rakamları ile dünyanın önde gelen havayolu şirketleri arasında yer alan Türk Hava Yolları, 2013 yılında aldığı önemli kararla Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük uçak alımına imza attı. Bayrak taşıyıcı havayolu bu adımla, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde filo yaş ortalamasını korumak suretiyle hizmet kalitesinde çizdiği yükselen grafiği daha da yukarılara çekmeyi hedefliyor. Mevcut 170 uçaklık siparişi ve kiralanacak/kira süresi sona erecek uçaklar göz önüne alındığında, 2023 yılı sonunda Türk Hava Yolları filosunda kargo uçakları dâhil, toplam uçak sayısının 500’ü bulması bekleniyor.
Bugüne dek, Türk Sivil Havacılık tarihinde birbirinden önemli, sayısız girişime imza atan milli havayolu, bu misyonu kesintisiz, bilfiil yerine getirmeye devam ediyor. THY iştiraki Türk Hava Yolları Teknik AŞ’nin, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda inşa ettiği yeni bakım onarım tesisinin 2014 itibariyle hayata geçirilmesi hâlihazırda yaklaşık 7.000 kişiye istihdam sağlayan tesisin yıllık cirosunun, iştirakleri ile birlikte (TEC, Goodrich Turkish Technic Service Center, TCI Turkish Cabin Interior, TSI Seat Industries) 1,5 milyar ABD Dolarına ulaşması öngörülüyor.
Türk Hava Yolları’nın son yıllarda hayata geçirdiği önemli icraatlardan bir diğeri ise; Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Turkish Seats Industries – TSI); Türk Hava Yolları A.O. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Assan Hanil ortaklığında kurulan ve tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanan ilk yerli uçak koltuğu üretimi. 2014 yılında, havacılık gündeminde önemli ölçüde yer bulan proje, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı; 2023 vizyonu doğrultusunda açıklanan, ‘yüzde yüz Türk uçağı üretimi’ hedefi kapsamında, 5 milyon dolarlık bir yatırımla oluşturuldu. Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş., ilk yerli tasarım uçak koltuğunun üretim montajını, ilk aşamada Boeing 737-800 üzerinde gerçekleştirmenin akabinde, Airbus A319-320 ve 321 tipi uçaklardaki ekonomik ömrünü tamamlayan koltukları da yerli tasarımlarla yenilemeyi sürdürmekte.
Ergonomisi ve yolculara sunduğu konforlu seyahat alanı sayesinde yolcu memnuniyetini bir üst seviyeye çıkarmanın hedeflendiği proje kapsamında ilk etapta sadece filodaki uçakları yenileyen şirket, Boeing ve Airbus ile sürdürülen görüşmelerle birlikte fabrika çıkışlı uçaklara da yerli koltuk üretimi sağlamakta.
Tasarımının tamamı yine Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilen ilk yerli kabin içi mutfak (galley); TCI (Turkish Cabin Interiors), Türk Hava Yolları A.O., Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve TAI ortaklığında kurulan Türk Sivil Havacılığının bir diğer öncü girişimi olarak ön plana çıkıyor. Türk Hava Yolları 2014 yılında, TCI uçak mutfak ekipmanları ile donatılmış, ilk ticari uçağı teslim almanın akabinde yine bu mutfaklarla donatılmış uçakları filosuna dâhil etmeyi sürdürüyor.
- Türk Hava Yolları, 1933 yılında 5 uçakla başladığı yolculuğuna bugün, 326 (yolcu ve kargo) uçaktan oluşan filosu ve ilk günkü heyecanı ile devam ediyor. Kaydettiği büyüme rakamları ile dünyanın önde gelen havayolu şirketleri arasında anılan Türk Hava Yolları, 2013 yılında aldığı önemli kararla Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük uçak alımına imza attı. Bayrak taşıyıcı havayolu bu adımla, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde filo yaş ortalamasını korumak suretiyle hizmet kalitesinde çizdiği yükselen grafiği daha da yukarılara çekmeyi hedefliyor. Mevcut bulunan büyük ölçekli uçak siparişleri ve kiralanacak/kira süresi sona erecek uçaklar göz önüne alındığında, 2023 yılı sonunda Türk Hava Yolları filosunda kargo uçakları dâhil, toplam uçak sayısının 500’ü bulması bekleniyor.
- 2018 Yılı cirosu: 10, 9 milyar EUR Çalışan Sayısı: 28597 (2019) Öncelikli İhracat Pazarı:A.B.D., Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, İngiltere.
- En İnovatif 3 Ürün:
Havalimanı Deneyimi; Havaalanı Navigasyon: İstanbul Havalimanı’nda, yolcu deneyimini yeni bir boyuta taşınan Deneyim Tasarımı Projesi’nde ürün ve hizmet süreçlerini, personel davranışı ile fiziksel alanları müşteri odaklı bir bakış açısıyla yeniden tasarladı.
Engelsiz uçuyoruz projesi: Engelli yolcular, sistem doğrulama nedeni ile satış ofislerine bizzat giderek sağlık raporlarını ve biletlerini beyan etmek zorunda kalıyorlardı. Ancak ilgili müdürlükler ile birlikte engelli yolcular için satış ofislerine gitmeden Miles&Smiles very tabanına online form ile üyeliği gerçekleştirerek Mobil ve Web kanallarından bilet alabilmeleri sağlandı.
IATA – Airsat Karşılaştırmalı Müşteri Memnuniyet Dashoard’u - Çalışanları öneri vermeye ve projelerini sahiplenmeye yönlendiriyor. Çalışanlara yılda 4 kere 1gr ila 14,5 tam altın kazanma şansı sunuyor. Ayrıca sicillerine de işleyerek isimlerini duyuruyor. En başarılı 9 önerinin sahipleri Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarına sunum yapma şansı elde ediyorlar.Yılın en iyisi seçilen projeyi anlatan kısa bir film çekerek kurum içi internet sitesinde ve dergisinde yayınlıyor.
İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ
TOYOTA BOSHOKU TÜRKİYE OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Toyota Boshoku Türkiye, otomobil iç döşeme parçaları üretimi alanında faaliyet göstermekte olup, ana ürün grubu koltuk seti ve kapı içi panelinden oluşmaktadır. TBT kendi alanında Türkiye'de 1 numara olmayı hedeflemekte ve bunu başarmak için de Toyota üretim sistemini benimseyerek çalışmalarına yön vermektedir.
TBT ihracat olanakları gibi gelecek pazar politikalarını desteklemek ve global pazardaki mevcut payını genişletmek için kapasite artırımına da odaklanmaktadır.
TBT, 2 Japon şirketi olan Toyota Boshoku Corporation ve Mitsui Bussan Automotive Inc.' nin ortak teşebbüsü olarak kurulmuştur.
Japonya'da otomobil iç dizaynı, koltuk, kapı, filtre, kumaş ve diğer araç içi & dışı parçaların imalatını üstlenen ana firmamız Toyota Boshoku Corporation., alanında Japonya'nın 1. ve dünyanın 4. büyük şirketidir.
İNOVASYON DÖNGÜSÜ
VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Yerli üretimin gururuyla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Vestel, 1984 yılında başlayan faaliyetlerini 1994 yılından beri Zorlu Holding bünyesinde sürdürüyor. 16’sı yurtdışı olmak üzere toplam 23 şirketten oluşan Vestel Şirketler Grubu, tüketici elektroniği, beyaz eşya, dijital ürünler, bilgi teknolojileri, LED aydınlatma ve savunma alanlarında geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.
Vestel’in ‘Gururla Yerli’ teması ar-ge, tasarım ve üretim alanındaki gücüne dayanıyor. Tüm dünyanın en büyük ihtiyacı haline gelen teknolojinin yerli üretimi için çalışan Vestel, aynı zamanda Türkiye’nin yerli gururlarını da destekliyor.
Vestel, yaklaşık 16 bin çalışanı, Türkiye çapına yayılmış 1250 satış noktası, 350 yetkili servis ve 13 merkez servisiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’de, Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve geliştirilen ilk akıllı telefon, ilk 4K HD Kavisli TV, rekor seviyede tasarruf sağlayan teknolojileri, Anadolu’nun en ücra köşesine ulaştırıyor. Yerli Üretim’in gücüyle Türkiye Vestellenmeye devam ediyor.
#GururlaYerli Vestel
- Türkiye’nin TV’de pazar lideri ve beyaz eşyada ilk üç üreticisinden biri
- Türkiye’nin ilk yerli tasarım ve üretim akıllı telefonu Venus’ün üreticisi
- Servis performansındaki başarısıyla “Şikayet Endeksi”nde üç yıldır birinci sırada
- Türkiye İtibar Endeksi 2014 Araştırması’na göre elektronik eşya sektöründe en itibarlı marka
Vestel City
- 1 milyon metrekare alan üzerine kurulu Avrupa’nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri komplekslerinden biri
- Günde 87.000 ürün üretim kapasitesi
- 16.000 kişilik istihdam
- National Geographic Mega Fabrikalar belgeseline konu olan tek Türk fabrikası
AR-GE ve İnovasyon
- Küresel çapta 8 Ar-Ge Merkezi (5’i Türkiye, İngiltere, Tayvan, Çin)
- 1.600 kişilik dev Ar-Ge Kadrosu
- Dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 1000 firma arasında yer alan 3 Türk şirketinden biri
- 2015 yılı itibarıyla Vestel Ar-Ge merkezi üçüncü kez Sektör Birincisi oldu. Ayrıca Kalite Derneği’nin ulusal çapta düzenlediği Kalite Çemberleri ve Kaizen Paylaşım Konferansı’na 2015 yılında ilk defa katılan Vestel, 2 Kaizen ödülünün sahibi oldu. Tasarım konusunda da iddiasını koruyan Vestel, 2015 yılında katıldığı tasarım yarışmalarında toplam 48 tasarım ödülü kazandı.
İhracat Bilgileri
- 154 ülkeye ihracat
- 19 yıldır Türkiye’nin ihracat şampiyonu (Elektronik)
- Avrupa TV pazarında 2. sırada
İNOVASYON KAYNAKLARI
TURKCELL İLETİŞİM HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ
Turkcell, Türkiye’de kurulmuş; yerleşik, entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri şirketidir. Müşterilerine mobil ve sabit şebekeleri üzerinden ses, data, TV hizmetleri ve katma değerli bireysel ve kurumsal servisler sunmaktadır.
Türkiye'de mobil iletişim, Şubat 1994'te Turkcell'in hizmete girmesiyle başladı. 27 Nisan 1998'de T.C. Ulaştırma Bakanlığı ile 25 yıllık GSM lisans anlaşması imzalayan Turkcell, müşterilerine sunduğu mobil ses ve veri iletişimine dayalı hizmetlerin çeşitliliğini, kalitesini ve buna bağlı olarak müşteri sayısını da artırarak gelişimini sürdürdü. Hisseleri 11 Temmuz 2000'de Borsa İstanbul (BİST) ve New York Stock Exchange'de (NYSE) eşzamanlı olarak işlem görmeye başlayan Turkcell, NYSE'ye kote olan tek Türk şirketi unvanına sahiptir. Turkcell aynı zamanda Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaktadır.
Turkcell bölgede entegre iletişim ve teknoloji hizmeti oyuncusudur. Birleşik, mobil ve sabit şebeke platformu üzerinden geniş kapsamda yaratıcı ürün ve servis sunmayı hedeflemektedir.
Turkcell'in yurt dışında da yatırımları bulunmaktadır. 1999 yılında hizmete giren %100 Turkcell iştiraki KKTCell Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Telekomünikasyon Dairesi ile gelir paylaşımı anlaşması çerçevesinde faaliyet göstermektedir. Turkcell'in Ukrayna'da %100 hissesine sahip olduğu lifecell şirketi Şubat 2005'de mobil iletişim hizmeti vermeye başladı. Belarus'ta ise Turkcell, BeST'in hisselerinin %80'ini Belarus Cumhuriyet Devlet Varlık Komitesi'nden 2008'de satın almıştı. 2011 yılından beri Almanya’da Turkcell Europe markasıyla bulunan Turkcell, Deutsche Telekom’un iştiraki ile yaptığı pazarlama işbirliği ile Almanya'daki faaliyetlerine devam etmektedir.
Turkcell dünyada HSPA+ teknolojisini kullanan ilk operatörlerden biri olmuştur. HSPA+ teknolojisini şebekesinde ilk uygulayan operatörlerden biri olarak data kullanımındaki artışa paralel iki yeni HSPA+ teknolojisini daha hayata geçirmiştir. Turkcell 1 Nisan 2016’da LTE-Advanced ve 3 taşıyıcı birleştirme teknolojilerini kullanarak Türkiye’de 81 ilde LTE hizmetini lanse etmiştir. Turkcell, Türkiye'nin evlere kadar saniyede 1 Gbps'e varan hızlarda fiber data erişimi sağlamaktadır. Turkcell, Türkiye'deki geniş kapsama alanı ve yurt dışında kullanım hizmetlerinin yaygınlığıyla, müşterilerinin iletişim ihtiyaçlarına yüksek kalitede cevap verebilmeyi amaçlamaktadır.
İNOVASYON SONUÇLARI
BARİDA MAKİNA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
ETCOMA Fransa A.Ş tarafından 1993 yılında Bursa’ da kurulan ETCOMA Sanayi Mühendisliği, 15 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesini 2007 yılında kurulan BARİDA Makine ile birleştirmiş, böylece güçlendirdiği yönetim kadrosuyla üretim kapasitesini %300 oranında artırmıştır.
Otomasyon sistemlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü mühendislik, danışmanlık, anahtar teslim proje yönetimi, sistem tasarımı ve servis hizmetlerinin tamamını tek bir kaynaktan sunmaktadır.
Özel Ekipmanlar, seri üretim montaj hatları, kontrol ekipmanları tasarlamaktadır. Hidrolik, Pinomatik sistemleri, elektronikle buluşturup programlamaktadır.
- 2007 yılında kurulan Barida Makina 11 yıl içerisinde 9 kat büyüme kaydederek, başta otomotiv olmak üzere, beyaz eşya, inşaat, elektrik, gıda, ilaç gibi çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerine özel üretim ve montaj hatları, test makinaları ve kontrol ekipmanları tasarlayıp üretirken, ihtiyaca yönelik her türlü mühendislik, proje ve otomasyon çözümleri sunabilen bir konuma ulaşmıştır.
- Fransa ve İspanya gibi Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Çin, Hindistan, Bulgaristan, Slovenya, Rusya gibi ülkelerin yer aldığı 14 ülkeye özel makina ihraç etmektedir.
- 2018 yılı cirosu 63 Milyon TL ve 19 Milyon TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 175 kişidir.
- 2018 yılında ISO 9001:2015 kalite belgesi almıştır
- Kurulduğundan bu yana TÜBİTAK ve KOSGEB destekli 14 adet ulusal projeyi başarıyla tamamlamış; 2 adet uluslararası Avrupa Birliği Ar-Ge projesinde de ortak olarak yer almıştır. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri Destek Programından da 2017 yılında faydalanmaya başlarken; yine Ticaret Bakanlığı tarafından destekli Uluslararası Rekabeti Geliştirme projesinde, BTSO liderliğinde oluşan Makina Kümesinde de yer almaktadır.
- Ortalama 50 personeli olan Ar-Ge Merkezi vardır ve Ar-Ge personelinin %60’ı araştırmacı statüsündedir, 4’ü yüksek lisans derecesine sahip; 1'i doktora, 6'sı yüksek lisans olmak üzere 7 kişi lisansüstü öğrenimini sürdürmektedir. Yürütmüş olduğu projelerde, Bursa Uludağ Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Atılım Üniversitesi gibi farklı üniversiteler ile işbirlikleri gerçekleşmektedir.
- Barida Makina 5 adet tasarım tesciline sahiptir. 3 adet ulusal; 1 adet uluslararası patent başvurusu vardır.
- En inovatif 3 ürünü: ''Yeni Nesil DL, DAB Aydınlatma Kanalı ve Ürün Özelliklerine Uygun, Esnek, Akıllı İmalat Sistemi”, “Lazer Kaynak Dikişli Paslanmaz Çelik Boru Üretim Sistemi” ve “Binek Araçlarda Kullanılan LPG Tanklarında Sızdırmazlığın Kontrolüne Yönelik Kamera Destekli Test Makinası”''
- Personelinin sempozyum, kongre, konferans, panel, zirve, seminer, eğitim, fuar gibi etkinliklere katılımı desteklenmektedir.
- Firmanın inovasyon çalışmaları, kurumsal hedeflere ve stratejilere hizmet edecek şekilde kurgulanmaktadır. Proje süreçlerinde planlanan faaliyetler için veriye dayalı öngörüler oluşmakta, karşılaşılması muhtemel problemlere hızlı ve etkin çözümler geliştirilmesine olanak sağlanmaktadır.