İnovaLİG Şampiyonları

KATEGORİ BİRİNCİLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

KASTAMONU ENTEGRE AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

KASTAMONU ENTEGRE AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

01.01.1969
İstanbul
Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri
Laminat Parke, Levha, Kapı Yüzeyi, Tezgah

  • Hayat Holding çatısı altında 1969 yılında kurulan Kastamonu Entegre, mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu MDF ve yonga levha, laminat parke (Floorpan, Artfloor), yangına ve neme dayanıklı levha ürünleri, parlak panel (Glossmax Pro, Mattplus, Glossmax, Evogloss, Acrylic Panel), mutfak tezgâhı (Technotop, Neotop) ve kapı paneli (Doorpan, Doorlam) ürünlerini dünyanın 6 ülkesinde üretmektedir.
  • %100 yerli sermayeli olan Kastamonu Entegre'nin cirosu 1,3 Milyar dolar olup bunun %60'ı yurt dışı operasyonlardan elde edilmektedir. Kastamonu Entegre, Türkiye'de sektör liderliğinin yanı sıra Avrupa'da 4'üncü sırada, dünyada ise 7'inci sırada yer alan global bir güçtür.
  • Kastamonu Entegre, TİM İnosuit-İnovasyon Odaklı Mentorluk Programına ilk katılan şirketlerden biri olup programın katkısıyla Ar-Ge ve İnovasyon ekibine 20 kişilik ilave istihdam yapmıştır.
  • 2018 Ciro: 1,3 Milyar $ 2018 İhracat: 139 Milyon $ 2018 Çalışan Sayısı: 6.300 Öncelikli ihracat pazarı olan ülkeler: İtalya, Tayvan, İran, Irak, Arnavutluk, Karadağ, Azerbaycan, Gürcistan, Cezayir, Mısır, Fas, Libya, Suudi Arabistan, Suriye, İspanya, İsrail, Türkmenistan''
  • Kastamonu Entegre inovasyon çalışmalarını bütünsel ve sistematik bir yaklaşımla fikri denklik, empati ve kolektif zeka ilkeleri çerçevesinde ele almaktadır. Bir taraftan çalışan gelişimine ve inovasyon kültürünün kurum içinde yaygınlaştırılmasına odaklanmakta diğer taraftan müşterilerden beslenerek onlar nezdinde karşılığı olan değer yaratan yenilikleri hayata geçirmeyi hedeflemektedir.
  • En İnovatif 3 Ürün
  • Dekoratif ekstra mat yüzeyli ahşap levha (Cilalı MattPlus)Kalıplanabilir Üç Boyutlu MDFYangına 30 dakika dayanıklı kapı iç dolgu paneli
  • Bobson College’den Jay Rao ve Joseph Weintraub tarafından geliştirilen ve dünyada 500’ü aşkın şirkette uygulanan Innoquotient-İnovasyon Kültürü Değerlendirmesi çalışmasını Türkiye’de uygulayan ilk sanayi şirketidir.

İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ

ASELSAN

ASELSAN

1975
Savunma

  • Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN; küresel pazarda yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı bir milli teknoloji firması olma vizyonunu benimsemiştir. Bu vizyona ulaşmanın önemli bir aracı olarak, sözleşme kapsamında yapılan geliştirme faaliyetlerinin yanında, ASELSAN cirosunun ortalama olarak %7’sini kendi özkaynakları ile finanse edilen Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktadır. Dünyanın ilk 100 savunma sanayisi şirketi (Defense News Top 100) listesine 2006'da 93.sıradan giren ASELSAN, 2017 yılında 55’inci sıraya yükselmiştir. ASELSAN, 2018 yılında üstlendiği yeni projelerle başarı grafiğini yükselterek 1,8 milyar dolara yaklaşan cirosuyla üç basamak yükselerek 52'nci sıraya yerleşmiştir.
  • ASELSAN kurulduğu 1975 yılından bu yana silahlı kuvvetlerimize dünyanın en ileri savunma teknolojilerini milli olarak kazandırmakla kalmamış, aynı zamanda dünyanın beş kıtasında çok sayıda ülkeye satışlar gerçekleştirerek ileri teknoloji ürünler ihracatında Türkiye’nin gururu olmuştur. ASELSAN’ın en önemli stratejik üstünlüğü müşteri isteklerine tamamen uygun yüksek teknolojili çözümler geliştirebilmesidir.
  • 2018 Ciro: 9.009.000.000TL 2018 İhracat: 905.815.338 TL Çalışan Sayısı: 6367
  • En inovatif 3 ürün:
  • MİRKET Cep Almacı: V/UHF frekans bandında (20-6000 MHz) çalışan ve sınıfındaki ürünlere kıyasla çok küçük boyutlarda tasarlanmış bir alıcıMİRAY- Bileğe Takılabilen Askeri OLED EkranZARGANA- Denizaltılar için Torpido Karşı Tedbir Sistemi
  • ASELSAN’ın en önemli değeri, yenilikçi fikirlere açık, hızla uyum sağlayabilen ve kendisi de yeni yaklaşımlar geliştirebilen nitelikli personelidir. Türkiye’de Ar-Ge’ye en fazla pay ayıran şirket olarak hem sözleşmeli projelerinde hem de özkaynakları ile finanse ettiği Ar-Ge projelerinde dünya standardında yaklaşımlarla müşteri ihtiyaçlarını yenilikçi teknoloji ve çözümlerle karşılamak en önemli hedefi.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

No company
vestel-beyaz

İNOVASYON KAYNAKLARI

SUN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

SUN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

10.11.1987
İzmir
Hazır giyim ve Konfeksiyon
Örme ve dokuma kumaş ile konfeksiyon ürünleri

Sun Tekstil geniş üretim ağına sahip, üretimin %93 kadın giyim %7 çocuk giyimden oluşan, ağırlıklı örme kumaş olmak üzere, örme ve dokuma kumaş ile konfeksiyon üretimi yapan, 1380 çalışanı ile büyük bir ailedir.

İnovatif tekstil ürünleri geliştirir, global düzeyde tasarım servisleri sunar. Hızlı numune & hızlı üretim kapasitesine sahiptir. Müşteri hizmetlerine ve memnuniyetine en üst düzeyde uygunluk gösterir. Tüm bu çalışmaları sürdürülebilir kurumsal kimliği ile gerçekleştirir.

SUN Tekstil, dünyanın önde gelen perakende markalarına, bayan hazır giyim alanında ihracat yapmaktadır. Bu markalar, Zara, Bershka, M&S, Esprit, Next, Tesco, Amazon gibi hem mağazalaşarak, hem de dijital satışlarıyla dünyaya yayılmış önemli perakendecilerdir.

  • Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş. 1987 yılında İzmir’de kurulmuştur. Türk tekstil sektörünün uluslararası pazarda varlık gösteren oyuncularından birisi olma hedefi ile yola çıkan Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş., ilk ihracatını 1989 yılında gerçekleştirmiştir. Kuruluşundan bu yana müşterilerine en iyiyi sunmak ilkesiyle dikey ve yatay entegrasyona yönelik yatırımlar yapmaktadır. Kendi sektöründe Türkiye ihracat lideri olma hedefinin verdiği yüksek motivasyonla yoluna devam eden Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş.; 2014, 2015 ve 2017 yıllarında ulaştığı ihracat hacmi ile Ege Bölgesi’nin en çok ihracat yapan ikinci firması konumundayken, 2018 yılında yaklaşık %40 büyüme oranı ile Türkiye Hazır Giyim sektöründe en çok ihracat yapan 2. firma olmuştur. Hali hazırda; Inditex, M&S, Next, Tesco, Esprit ve Reserve gibi müşterileri için tasarım ve ürün geliştirme sürecini üstlenmekte; güncel moda koleksiyonlarını yüksek kalite ve rekabetçi fiyat yapısı ile sunmaktadır. Ortalama 21 USD/kg satış fiyatı ile Türkiye ihracat ortalamasının çok üzerinde bir katma değer yaratılmaktadır.
  • 2018 Yılı Ciro: 998.484.219 TL 2018 Yılı İhracat Rakamı: 197.596.759 USD Çalışan sayıları: Beyaz Yaka: 604 Mavi Yaka: 1137 Öncelikli İhracat Yapılan Ülkeler: İspanya, İngiltere
  • En inovatif 3 ürün
  • Askeri Araçlara Yönelik Koruyucu Tekstil YapısıHasta Tahliye YatağıPalyatif Bakım Giysisi
  • Şirketin tamamen kendi geliştirmiş olduğu; punto di roma ve soft touch ürün grupları en karlı ürün grupları arasında yer almaktadır. Soft touch kumaş yapısı şirketin kumaş tasarım ve geliştirme ekipleri tarafından 2015 yılında geliştirilmiştir. Sun Tekstil genel iş modeli gereği, şirket kumaş tasarım ekiplerinin geliştirmiş olduğu kumaş yapılarının müşterinin tasarım ekipleri ile yapılan ortak bir projede değerlendirilmektedir. Son 4 yıllık süreç içerisinde; şirketin radikal inovasyon projesi sonucu Türkiye'de bir ilk olarak yapmış olduğu üç boyutlu çözgülü örme kumaş teknolojisi yatırımı kullanılarak geliştirilmiş kademeli inovasyon projeleri şirketin daha önce faaliyet göstermediği pazarlarda değer yaratmasına imkan sağlamıştır.

İNOVASYON SONUÇLARI

PEKER YÜZEY TASARIMLARI SAN. VE TİC. A.Ş.

PEKER YÜZEY TASARIMLARI SAN. VE TİC. A.Ş.

KATEGORİ İKİNCİLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

TUSAŞ - TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

TUSAŞ - TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

1973
Ankara
Savunma ve Havacılık Sanayii
Uçak, Helikopter, İHA, Uzay, Komponent Üretimi

  • Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 1973 yılında Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
  • Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak F-16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte; F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetlerimize teslim etmek üzere TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kurulmuştur.
  • 25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumuna gelmiştir.
  • Ciro: ~8 milyar TL (~1,6 milyar $). İhracat: 542 milyon $. 2018 yılı sonu verilerine göre çalışan sayısı 8.022'dir. Mevcut ihracat pazarı ağırlıklı olarak, büyük havacılık firmalarının yer aldığı ABD ve Avrupa ülke / bölgelerinden oluşmaktadır. Özgün ürünleri için potansiyel ihracat pazarları ise öncelik sırasına göre Asya, Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika'dır.
  • Ayrıca, 2019 yılında dahil olunan İnoSuit Programı kapsamında inovasyon uygulamalarının etkinliğini geliştirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir.
  • En İnovatif 3 Ürün
    T129 ATAK Helikopteri
    HÜRKUŞ: Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı
    ANKA: Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance) İHA Programı
  • Çalışanlar tarafından geliştirilen iyileştirme önerileri TUSAŞ Öneri Sistemi bünyesinde toplanmaktadır. Öneriler hayata geçirildikten sonra doğrudan ve dolaylı kazanç hesabı yapılmakta ve en yüksek kazanç sağlayan öneriler 3 aylık periyotlarda ', 'Öneri Sistemi Ödül Töreni' 'nde değerlendiriliyor. Ayrıca yüksek kazanç sağlayan tüm öneriler, elde edilen kazanç doğrultusunda para ödülü ile ödüllendirilmektedir.

İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ

Menderes Tekstil San. ve Tic. A.Ş.

Menderes Tekstil San. ve Tic. A.Ş.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

POLİN SU PARKLARI VE HAVUZ SİSTEMLERİ A.Ş.

POLİN SU PARKLARI VE HAVUZ SİSTEMLERİ A.Ş.

İNOVASYON KAYNAKLARI

Borçelik Çelik Sanayii Ticaret A.Ş.

Borçelik Çelik Sanayii Ticaret A.Ş.

İNOVASYON SONUÇLARI

Nurol Teknoloji San. ve Maden. Tic. A.Ş.

Nurol Teknoloji San. ve Maden. Tic. A.Ş.

KATEGORİ ÜÇÜNCÜLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

ARÇELİK ANONİM ŞİRKETİ

ARÇELİK ANONİM ŞİRKETİ

21.01.1955
İstanbul
Elektronik
Beyaz Eşya Ürünleri

Arçelik A.Ş. bugün; dünya çapında 30.000 çalışanı, Türkiye, Romanya, Rusya, Çin, Güney Afrika, Tayland ve Pakistan’da olmak üzere 7 ülkede 18 üretim tesisi, 32 ülkede 34 satış ve pazarlama ofisi ve 11 markasıyla (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus ve Dawlance) 145’ten fazla ülkede ürün ve hizmet sunmaktadır.

Toplam Ciro: 16.096 milyon TL

Global Faaliyet Ağı: 7 Ülkede 18 Üretim Tesisi, 32 Ülkede Faaliyet Gösteren 34 Satış Ve Pazarlama Ofisi Organizasyonu, 145’ten Fazla Ülkede Ürün Ve Hizmet

Uluslararası Pazarlar:

Arçelik A.Ş.

  • Türkiye’de beyaz eşya, ankastre ve klimada %50’nin üzerinde pazar payı ile sektöründe lider ve TV’de %28’in üzerinde pazar payı ile en fazla büyüyen şirket,
  • Toplam satışlarda Avrupa’nın en büyük üçüncü beyaz eşya şirketi,
  • Romanya’da Arctic ve Güney Afrika’da Defy markaları ile pazar lideri,
  • Bünyesine kattığı Pakistan’ın lider beyaz eşya şirketi Dawlance ile pazarın lideridir.

Global markası Beko:

  • Avrupa’nın toplam beyaz eşya pazarında 2’nci, solo beyaz eşya pazarında lider marka
  • İngiltere beyaz eşya pazarında 1’nci
  • Polonya beyaz eşya pazarında 1’nci
  • Fransa solo beyaz eşya pazarında 1’nci konumdadır.

  • Arçelik, dayanıklı tüketim ve tüketici elektroniği sektörlerinde üretim, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetleri ile faaliyet gösteriyor. Toplam satışlarda Avrupa'nın en büyük dördüncü beyaz eşya şirketi; Romanya'da Arctic, Güney Afrika'da Defy ve Pakistan'da Dawlance markaları ile pazar lideridir.
  • Kendi teknolojisi ve 12 markasıyla 146 ülkede ürün satıyor. Arçelik, Beko, Defy, Arctic, Altus, Blomberg, Grundig, Elektrabregenz, Beko-Voltas, Flavel, Leisure ve Altus markalarına ve 9 ülkede 23 üretim tesisine sahiptir.
  • 2018 yılında konsolide net satış cirosu 26.904 milyon TL'dir. 2018 yılında konsolide satışların %69'luk kısmı uluslararası satışlardan oluşmuştur (18.479 milyon TL). 2018 sonu çalışan sayısı 29.530'dur.
  • 145 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Öncelikli ihracatı Avrupa ülkeleridir.
  • Marka ve ürün inovasyon yol haritalarını yaratırken marka stratejilerini ve tüketicinin isteklerini merkeze koyarak multi disipliner bir ekiple fikir üreterek fikirleri önceliklendirmektedir. İnovasyon sürecinde deneyim odaklı gruplarda tüketici araştırmaları, profesyonellerle görüşmeler gibi etkinlikler sonucunda ürün yönetimi, marka, tüketici eğilimleri, endüstriyel tasarım ve ArGe'den katılımcıların olduğu ekiplerle fikir üretip önceliklendiriyor.
  • En inovatif ürünleri:
  • Türk Kahve Makinesi – TELVE( 40’ın üzerinde patente sahip Türkiye’nin ilk Türk Kahve Makinası)Everfresh (Doktora tezi olarak tamamlanmış, özel şartlandırma ile yeşil yapraklı sebze ve meyveleri 30 güne kadar taze saklama özelliğine sahip Buzdolabı gıda saklama teknolojisi)Atık pet su şişelerinden elde edilen geri dönüştürülmüş malzeme ile yapılmış plastik Çamaşır Makinası kazanı (Yılda 25 milyon PET şişenin geri dönüşümünü sağlayabilmektedir.)
  • Doğrudan CEO'ya raporlayan İnovasyon Direktörlüğü var. Hiyerarşinin alt seviyelerinde fikir sahibi olan herkesin fikirlerini filizlendirecek birçok inovasyon mekanizmasına sahip. Çalışanların zamanlarının önemli bir kısmında yeni fikirler geliştirmelerini ve bu fikirleri hayata geçirmelerini teşvik ediyor.

İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ

ORGANİK KİMYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

ORGANİK KİMYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

11.08.1965
İstanbul
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri
Boya Çözümleri, Yapı Çözümleri, Tekstil ve Deri Performans Çözümleri, Basınca Hassas Yapıştırıcılar ve Kâğıt Çözümleri, Endüstriyel Yapıştırıcılar Çözümleri, Yaşam Kimyasalları ve Malzeme Çözümleri

Organik Kimya, 1924 yılında Şişli’de Elkasan adıyla, kimyasal maddeleri yurt dışından temin ederek Türkiye’de ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakla faaliyet göstermeye başladı.1965 yılında Organik Şirketler Grubu, Bomonti’de kurduğu Organik Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Türkiye Kimya Sektöründe üretici olarak yerini aldı. İlk olarak özel kimyasallar ve polimer emülsiyonları üretimi yapıldı.

1978 yılında Kemerburgaz Ayazağa tesislerine taşınarak, polimer emülsiyonları ve tekstil yardımcıları alanlarında yıllık 6.000 ton kapasitesi ile üretime başladı. İşimizi büyütme konusundaki tutku ve inancımız ile üretim kapasitemiz 2007 yılına kadar 200.000 ton/yıl seviyesine ulaştı.

Polimer Emülsiyonları Organik Kimya'nın en büyük yatırımı olarak esas faaliyet alanıdır. Uçucu ve dinamik kimyasallar pazarında, İstanbul ve Rotterdam tesislerimiz ve son teknoloji ile faaliyet gösteren Ar-Ge Merkezi ile çeşitli pazarların taleplerini karşılamaktadır.

80'den fazla ülkede 2000'den fazla müşterinin tedarikçisi konumundadır. Organik Kimya 250.000 ton/yıllık kapasitesi ile Kemerburgaz, Tuzla, Rotterdam ve İsviçre'de üretim gerçekleştirmektedir.

Organik Kimya Polimer Emülsiyonları alanındaTürkiye’de %35 Pazar payı var ve Kemerburgaz, Tuzla, Rotterdam olmak üzere 3 fabrikada üretim yapmaktadır. • Türkiye’de olmayan teknolojilere Ar-Ge yatırımı yapan şirket uzun vadeli yatırımlara %30-40 arasında kaynak ayırıyor. Bu anlam yurtdışı üniversitelerle çalışıyor ve Tübitak destekleri ile projeler yürütüyor.İnovasyon ortaklarına önem verren şirket tüm çalışanlar, müşteriler ve tedarikçilerini dinleyerek fikirleri görüşleri platformda topluyor, 3 ayda bir yaptığı değerlendirme toplantıları ile değerlendiriyor. Beğenilen fikirleri ödüllendiriyor.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

BRİSA BRİDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

BRİSA BRİDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

28.02.1974
İstanbul
Otomotiv Endüstrisi
Otomotiv Lastikleri

Türkiye lastik endüstrisinin lideri olan şirketin temelleri, Sabancı Holding ve ortaklarının Girişimiyle 1974 yılında Lassa markamızla atıldı. Brisa’nın kuruluşu ile Lassa ve Bridgestone Markalarının yolculuğunun başlaması ise 1988 yılında Sabancı Holding ve dünya lastik sektörü lideri Bridgestone Corporation ortaklığına dayanıyor.

1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü’nü kazanan Şirket, 1996 yılında da iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performans sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü kazanan ilk Türk şirketi oldu. Aynı zamanda 2014 yılında başarılı stratejisi ve uygulamaları ile “Strateji Oskar”ı olarak bilinen “Hall Of Fame”i aldı.

Bridgestone, Lassa, Firestone, Dayton ve Kinesis lastik markaları, Bandag kaplama ana markalarının yanısıra Otopratik, Propratik, Lastiğim, Lastik Vs., tabelalı satış, hizmet ve servis noktaları, Bridgestone Box ve lastik.com.tr alternatif satış kanalları, Profleet, Mobilfix ve Lastik Oteli (lastik saklama hizmeti) hizmetleri ve Brisa Akademi eğitim kanalı ile sektöre öncülük ediyor ve müşterilerine değer katıyor.

Bridgestone, Lassa ve Dayton markalarıyla otomobil, hafif ticari araç, otobüs, kamyon, tarım ve iş makinalarına yönelik emniyet ve kalite kriterleri açısından uluslararası standartlardaki lastiği üreterek, Firestone markalı tarım lastiklerini ve Bridgestone motosiklet lastiklerini ise ithal ederek toplam 1.800 çeşitte lastiği pazara sunuyor. Ürün ve hizmetlerini, yurt içinde 1300’den fazla tabelalı satış noktasında, Brisa isçisinin el emeği ile Lassa markası altında üretilen lastikler ise 70’e yakın ülkede 580’in üzerinde tabelalı mağaza ve toplamda 5.000 noktada araç sahipleriyle buluşuyor.

Kocaeli üretim tesisi, 361.000 m2’ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olmakla birlikte Bridgestone Corporation’ın dünya üzerindeki en önemli üretim üsleri arasında yer alıyor. Başlangıç olarak 300 milyon ABD doları yatırımla Aksaray OSB’de 950.000 m2 alanda ikinci fabrikasını 2018 yılında devreye almaya hazırlanıyor.

  • Şirketin temelleri, Sabancı Holding ve ortaklarının Girişimiyle 1974 yılında Lassa markasıyla atıldı. Brisa’nın kuruluşu ile Lassa ve Bridgestone Markalarının yolculuğunun başlaması ise 1988 yılında Sabancı Holding ve dünya lastik sektörü lideri Bridgestone Corporation ortaklığına dayanıyor.
  • 1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü’nü kazanan Şirket, 1996 yılında da iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performans sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü kazanan ilk Türk şirketi oldu. Aynı zamanda 2014 yılında başarılı stratejisi ve uygulamaları ile “Strateji Oskar”ı olarak bilinen “Hall Of Fame”i aldı.
  • 2018 Ciro: 496M Euro, İhracat: 168M Euro, Çalışan Sayısı: 2.797 İhracat pazarı: 80'in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Avrupa ülkeleri öncelikli pazarları arasında gelmektedir.
  • En İnovatif 3 Ürün
  • PPK - Price Per Km: Son kullanıcılara lastik satışına alternatif olarak, garaj yönetimi ile birlikte kilometre başı maliyet hesabıyla lastik kiralama modelidir. Lastik Dışı Ürünler: Brisa ARGE bölümü tarafından geliştirilip, Girişimcilik Bölümü tarafından pazar geliştirme çalışmalarının gerçekleştirildiği kauçuk temelli ürünlerdir. Mobilfix: Dünyada ağır ticari araçlara yönelik olarak geliştirilen ilk mobil servis tırı Mobilfix, ağır ticari araçlara yerinde bakım ve servis hizmeti sunmaktadır.
  • İnovasyon Portaline girilen fikir sayısı 2018'de 200'ün üzerinde iken bunların 20'si inovasyon projesine dönüşmüştür. 2019 yılında yenilenen İnovasyon ve Proje Portalinde projeye dönüştürülmüş 18 yeni fikrin takibi gerçekleşmektedir.
  • Brisa İnovasyon Takımı, farklı departmanlardan çalışanların katılımı ile gönüllülük esaslı oluşturulmaktadır. 2019 takımı için, alınan başvuru sayısı 45 olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılından bu yana İnovasyon Takımı gönüllüleri İnovasyon ve Girişimcilik üzerine offline ve online eğitimler almıştır (2019 planını toplamında 5 günü bulan 6 haftalık bir program oluşturmaktadır).

İNOVASYON KAYNAKLARI

HAVELSAN HAVA ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

HAVELSAN HAVA ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

13.07.1982
Ankara
Savunma ve Havacılık Sanayii
Ülke Güvenliği ve Siber Güvenlik Teknolojileri, Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri, Komuta Kontrol Savunma Teknolojileri

  • HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir şirketi olarak 1982 yılında kuruldu. Türkiye’nin en büyük teknoloji firması kabul edilen HAVELSAN; deneyimi, uzman çalışanları, ileri teknolojiye dayalı yazılım yoğunluklu özgün çözüm ve ürünleriyle sistem entegratörü uluslararası lider bir firmadır.
  • 2018 Yılı Ciro: 210.661.500 EURO 2018 Yılı İhracat Tutarı: 43.466.091 EURO 2018 Yılı Çalışan Sayısı: 1641 En çok İhracat Yapılan Ülkeler: Katar, Malezya, Umman Endonezya ve ABD
  • HAVELSAN kendi teknoloji alanları dâhilinde açık inovasyona geçerek ülkemizde milli ürünlerin ve savunma sanayinin gelişmesi yolunda önemli rol oynamış; savunma sanayisinde bir ilke imza atarak “HAVELSAN Yıldız Açık İnovasyon Merkezi”ni kurmuştur. Açık inovasyon faaliyetleri kapsamında, yıl boyunca; girişimcilere, öğrencilere ve teknoloji meraklılarına yönelik teknoloji odaklı çözüm yarışmaları ve ‘hackathon’lar düzenlenmektedir.
  • En İnovatif 3 Ürün
    ASTARUS İSTİHBARAT ANALİZ PLATFORMU
    ASGER Holografik Komuta Kontrol Sistemleri
    GENIUS
  • HAVELSAN, çalışanlarına sürekli kendilerini geliştirme imkanı sağlamakta bu amaçla; çalışanların Yüksek Lisans / Doktora yapmasını ve akademik yayınları teşvik etmektedir. Yüksek Lisans ve Doktora konusunda teşvikler;- Ders saatleri için izin verilmesi
    - Doktora-yüksek lisans süresinin iş tecrübesi olarak sayılması ve personelin kıdemine yansıtılması
    - Kurum içi akşam verilen Yüksek Lisans Programları
    - Akademik yayınlar için ödül izinleri

İNOVASYON SONUÇLARI

Silverline Endüstri ve Ticaret A.Ş.

Silverline Endüstri ve Ticaret A.Ş.

1994
Ankastre Mutfak Gereçleri İmalatı

  • Silverline, ankastre sektöründe hizmet vermek amacıyla 1994 yılında Türkiye’de kuruldu.
  • Silverline, yeni nesil üretim teknolojilerini entegre ettiği tesislerinde yıllık 2.4 milyon üretim hacmine ulaşmıştır. Bu sayede Avrupa’nın ilk beş, dünyanın ise ilk on davlumbaz üreticisinden biridir. 2013 yılında kurulan cam fabrikası sayesinde ürünlerdeki kalite standartları yükseltilerek Türkiye’de kendi cam fabrikasına sahip tek davlumbaz üreticisi olmuştur. 2016 yılında ocak üretim fabrikasını açan Silverline 2017 yılında ise Kalite Güvence Merkezi’nde Türkiye’nin ilk akredite davlumbaz test laboratuvarı kurulmuştur, 2018 yılında ankastre fırın üretimine başlanmıştır.
  • Şirket içinde inovasyon atanmış bir iş olarak değil, kültür olarak yapılmaktadır. Farklı disiplinden ve farklı kademede yer alan birçok çalışan bu kültürün oluşturulması ve yaygınlaştırılması için aktif olarak görev almaktadır. Şirket vizyonunun ortaya koyduğu 'Yenilikçi tasarımlar ve çevreye duyarlı çözümlerimiz ile mutfakları çekici yaşam alanı haline dönüştürmek' misyonun gerçekleştirilmesi için teknolojiyi yakından takip eden bir firma olarak çalışmaktadır.
  • İnovasyon yönetiminin amacı geleceğin projelerine odaklanmak ve şirketin stratejisinde önemli rol oynamaktır. Yeni mezunların gelişimine ve yetkinlik kazanımına katkı sunmak adına; Team of Stars adı altında Yetiştirme Programları düzenlenmektedir. Programdan mezun olan kişilerden başarılı olanları istihdam edilmektedir.

KOBİ BİRİNCİLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

Tayraş Baz Yağ Rafineri A.Ş.

Tayraş Baz Yağ Rafineri A.Ş.

İNOVASYON ORGANİZASYONU VE KÜLTÜRÜ

UYUMSOFT BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

UYUMSOFT BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

03.09.1997
İstanbul
Bilişim Hizmetleri
Kurumsal iş yazılımları ve danışmanlık

1997 yılında Türkiye’nin ilk yerli ERP ürününü piyasaya sunarak iş hayatına başlayan Uyumsoft, 2002 yılında ilk ERP ihracatını gerçekleştirmiştir.

Yerelden teknolojinin merkezine yol alan kurumsal yazılım lideri Uyumsoft, yenilikçi bakış açısıyla yeni fırsatlar ve rekabet avantajı için şirketlere kurumsal verimlilik ve daha karlı iş modellerine sahip olmalarını sağlayacak çözümler sunmaktadır.

Bilgi teknolojileri yazılımı ve danışmanlığında değişimin ve yeniliğin enerjisini genlerinde taşıyan Uyumsoft, Bilgiye Dayalı Yapılanma ve Yenilenme Modeli ile müşterilerinin stratejilerinin bilgi temelli olarak kurgulanabilmesine katkı sağlamaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında, alanında lider olan farklı sektör ve ölçekteki şirketlere ‘çözümleri’ sunmaktadır.

%100 Türk sermayeli bir kuruluş olan Uyumsoft, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olma hedefi ve Türkiye’nin dünyadaki markası olma vizyonu ile güçlü adımlarla devam ediyor.

%100 Türk sermayeli bir kuruluş olan Uyumsoft, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olma hedefi ve Türkiye’nin dünyadaki markası olma vizyonu ile güçlü adımlarla devam ediyor. İş ortakları ile güçlü ilişkileri var ve Microsoft, İKEA gibi global firmaların yanında yerli Havelsan, SSI ile çalışmalar yapıyor. Fikir avcılığı, fikir bankası gibi uygulamaları bulunan şirket STK, müşteri, kamu, uluslararası paydaşlar, Uyum Akademi, tedarikçi, personel, startup gibi birçok alandan fikirleri bir sistemde topluyor, haftalık periyodik toplantıda değerlendiriyor. Burada onaylanan fikir, 15 günde bir toplanan Ekosistem Yönetim Toplantısı'nda ele alınıyor. Ticari boyutta birçok kriterde değerlendiriliyor, olumlu giderse prototip uyarlanıyor, pazara sunuluyor ve pazarlama çalışmaları yürütülüyor.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

SBS BİLİMSEL BİO ÇÖZÜMLER SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

SBS BİLİMSEL BİO ÇÖZÜMLER SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

02.05.2013
İstanbul
Diğer Sanayi Ürünleri
Propolis, Arı Sütü, Polen ve Bal

Firma gıda alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile arı ürünleri, kalite kontrol, Ar-Ge, proje geliştirme ve yürütme konularında uzun yıllar boyunca hizmet vermiş ve sektörel deneyimi bulunan Aslı Elif Tanuğur tarafından 2013 Yılı Mayıs ayında kurulmuştur. Ekibimizde yer alan ziraat mühendisi Taylan Samancı, arıcılık konusunda uzun yıllara dayalı tecrübesi ve gerçekleştirdiği projeler ile alanında tanınmış bir uzman olup, firmanın “Sözleşmeli Model ile Arı Ürünleri Üretimi” çalışmalarını da yürütmektedir.

Firma İTÜ Maslak kampüsü KOSGEB bünyesinde, “Propolisin Duyusal, Biyolojik ve Kimyasal Özelliklerine Göre Sınıflandırılarak, İnsan Tüketimine Uygun Nitelik Kazandıracak Proses Yöntemlerinin Geliştirilmesi” Ar-Ge projesi ile kurulmuş olup, söz konusu proje faaliyetlerini de gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bu projede propolis üretimine özel prosesler geliştirilerek, insan tüketimine sunulabilir nitelik kazandırılması hedeflenmektedir. Projede kontrollü koşullarda üretim yapılması için Arıcılar ve Arı Yetiştiricileri Birlikleri ile sözleşmeli model geliştirilmiş, pilot ölçekte propolis üretimine uygun bitki zenginliği olan farklı bölgelerde üretim yapılması planlanmıştır. Elde edilen propolis, biyolojik, duyusal ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılarak, biyolojik aktivitesi ile özelliklerini en yüksek düzeyde koruyan, insan tüketimine en uygun şekilde işlenmesine olanak veren proses teknikleri belirlenecektir. Projenin bir başka getirisi de, Ülkemize özgün propolisin teknik spesifikasyonlarının da belirlenmiş olmasıdır.

3 kurucu ortak ile 2013 Yılı Mayıs ayında İTÜ’de KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon projesiyle kurulan SBS BİLİMSEL BİO ÇÖZÜMLER firması Türkiye'nin ilk ve tek yerli propolisini üretiyor. Propolis nar suyundan 80 kat daha fazla antioksidan içeriyor ve saf halini insan vücudu sindiremiyor, tüketim için propolis reçine haline getiriliyor. Propolis’i extract haline getirerek bala, süte ve diğer ürünlere katıyor. Sözleşmeli arıcılık modeli ile çalışan firma 300 sözleşmeli üretici ile çalışıyor, 60.000 arı kovanı var. Arıcılığa destek için her üründen 1 TL’yi arıcılara aktarıyor.Gelirlerini ve ürün çeşitini her sene artıran firmanın ihracatın cirodaki payı %20'dir ve en büyük pazarı olan ABD'de 2016'da 120 mağazada ürünlerini satmaya başlamıştır. 7 ürün için patent başvurusu bulunan SBS BİLİMSEL BİO ÇÖZÜMLER, 2017 yılı Design Week tasarım ödülü ve 2016 TÜBİTAK İnovasyon Ödülü sahibidir.

İNOVASYON KAYNAKLARI

Ertunç Özcan Sağlık Tesisleri ve Tıbbi Cihazlar A.Ş.

Ertunç Özcan Sağlık Tesisleri ve Tıbbi Cihazlar A.Ş.

İNOVASYON SONUÇLARI

Volkan İtfaiye Araçları San. ve Tic. A.Ş.

Volkan İtfaiye Araçları San. ve Tic. A.Ş.

KOBİ İKİNCİLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

MUBİTEK TASARIM BİLİŞİM MAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

MUBİTEK TASARIM BİLİŞİM MAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

2009
Bilişim Hizmetleri

  • Mubitek tasarım ve tasarımda yazılım faaliyetler göstermek üzere 2005 yılında kurulmuş ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet vermektedir.
  • Kurulduğu günden bugüne %80'i yurtdışı ana sanayilerde kullanılan 900'ye yakın kalıp tasarlayarak ihracatını yapmıştır.
    BMW, Mercedes, Audi, Porche, Aston Martin, Renault, Pegautto, Lancia, Ferrai, maclaren, Maserati, Fiat, Iveco gibi hemen hemen tüm otomobil üreticileri ile çalışmıştır.
  • Tasarımda verimliliği %35'e varan, endüstri 4.0'ı içeren Bilgisayar Destekli Tasarımda (CAD) plug-in uygulamalar, Akıllı Standart Parça Kütüphaneleri ve yerli milli CAD programı geliştirmiştir.
  • Bugüne kadar 10'dan fazla Tübitak ve Kosgeb projesi yapmıştır. Halen TÜBİTAK 1511 ve KOSGEB destekli devam eden projeleri vardır.
  • 2018 yılı cirosu 3 Milyon TL ve 1 Milyon TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 11 kişidir. İtalya, Romanya, Almanya, Macaristan, İspanya, Polonya ihracat pazarlarıdır.
  • Çalışanları düşünmeye yönlendiren design thinking metodoojisi gibi 54 farklı teknik, yenilikçi strateji ve açık İnovasyon yönetimi uygulamaktadır.
  • Bilgiye erişimi, kullanımını sağlama ve geleceğe aktarabilme amacıyla bir proje yönetim sistemi (yazılım) kullanmakta, başarılı inovatif fikirleri ödüllendirmekte, projede başarılı olma oranına göre çalışanları tanımlanmış oranlarda ve aylık olarak prim ödemesi yapmaktadır.
  • İstanbul Teknik Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile işbirlikleri vardır.
  • En inovatif 3 ürünü: Akıllı Tasarım Programı, Akıllı Standart Parça Kataloğu, Yerli ve Milli CAD programı
  • Personellerinin inovasyona karşı tutumunu belirlediğimiz bir skala üzerinden ölçmektedir.
  • Dış ortaklıklarda sorumluklar, zaman ve kaynak planlamaları ve beklenen sonuçlar, çıktılar önceden belirlenmiştir. Çalışanlar da bu süreçten haberdar olduklarından ellerinde mevcut bilgilere göre ilerlemekte ve inovasyon hedeflerine göre insiyatif kullanmaktadır. Personellerin almış oldukları sorumluluk tamamen önceden belirlenen hedefler dâhilindedir.
  • 2015 TET ArGe Proje Pazarı Bilgi İletişim Teknolojisi 1.si, 2016 Sanayi Bakanlığı Verimlilik Ödülleri Mikro İşletme Kategorisi 2.si olmuştur.

İNOVASYON ORGANİZASYONU VE KÜLTÜRÜ

SMS Sanayi Malzemeleri Üretim ve Satışı A.Ş.

SMS Sanayi Malzemeleri Üretim ve Satışı A.Ş.

1985
İstanbul
Endüstriyel Otomasyon
Solenoid Vana, Patlaç Valf, Pnömatik Aktüatör, Elektrikli Aktüatör, Pistonlu Vana, Aktüatörlü Kontrol Vanaları, Küresel Vana

  • SMS TORK, 1985 yılında TORK markası ile sektöründe hizmet vermeye başlamıştır. Ülkemizde ilk yerli solenoid vana, pnömatik aktüatör, pnömatik pistonlu vana, patlaç valf ve elektrikli aktüatör imalatçısıdır.
  • 2017 yılının ikinci yarısında VARNASAN markasını da kendi bünyesine katarak vana imalatına başlamıştır. TORK ve VARNASAN markalarıyla, akışkan kontrolünde gücünü arttırmaya devam etmektedir.
  • İmalatını Dilovası’ndaki 15000 metrekare kapalı alan üzerine kurulu tesislerinde gerçekleştiren TORK bünyesinde bulunan AR-Ge ekibi ile tasarım ve üretimini gerçekleştirdiği yerli ürünler ile müşterilerine çözüm üretmektedir. TORK, aynı zamanda kıdemli ölçü kontrol firmalarının Türkiye’deki tek temsilcisidir.
  • 87 ülkeye ihracat gerçekleştiren firma, Türkiye’den akışkan kontrol teknolojileri alanında bir dünya markası çıkarmayı hedefleyerek bu alandaki çalışmalarını büyük bir heyecan ile sürdürmektedir.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

Sistem Teknik Makine San. ve Tic. A.Ş.

Sistem Teknik Makine San. ve Tic. A.Ş.

İNOVASYON KAYNAKLARI

Çolakoğlu Mühendislik Makina Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

Çolakoğlu Mühendislik Makina Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

İNOVASYON SONUÇLARI

Tiga Bilgi Teknolojileri A.Ş

Tiga Bilgi Teknolojileri A.Ş

KOBİ ÜÇÜNCÜLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

Solagron Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Solagron Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

İNOVASYON ORGANİZASYONU VE KÜLTÜRÜ

UBC Kimya İnşaat ve Madencilik Sanayi Tic. A.Ş.

UBC Kimya İnşaat ve Madencilik Sanayi Tic. A.Ş.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

İletişim Bilgisayar Yazılım Sistemleri San.ve Tic. A.Ş.

İletişim Bilgisayar Yazılım Sistemleri San.ve Tic. A.Ş.

İNOVASYON KAYNAKLARI

ÇİZGİ TEKNOLOJİ ELEKTRONİK TASARIM VE ÜRETİM A.Ş.

ÇİZGİ TEKNOLOJİ ELEKTRONİK TASARIM VE ÜRETİM A.Ş.

1994
Elektrik Elektronik ve Hizmet

  • Çizgi Teknoloji 1994 yılında makine ekipman kontrolü sağlayan otomasyon süreçleri ve PLC tasarım, yazılım ve imalatı yapmak üzere kurulmuştur. Son yıllardaki yeniliklere bağlı olarak Otomasyon süreçlerinde kullanılan endüstriyel PC ve ekran çözümleri, ameliyathaneler için kontrol paneli ve medikal PC, poliklinik, hasta başı ve odası bilgi ekranları, havaalanları, hastaneler, AVM’ ler gibi insan yoğunluğu bulunan alanlarda kullanılan bilgilendirme ve yönlendirme ekran grupları üretmektedir.
  • BRİSA, İstanbul Havaalanı (İGA), Acıbadem, BOSCH, TURKCELL, VESTEL, TAV, MİGROS, ECZACIBAŞI, ASELSAN vb. büyük firmalara hizmet vermiştir.
  • Sektördeki hedefi, katma değeri yüksek, yenilikçi teknoloji ürünlerini dünyaya sunan prestijli bir marka olmak ve medikal, askeri, sanayi ve hizmet sektörleri için profesyonel bilgi işlem ve iletişim sistemlerine yönelik yerli, özgün, yenilikçi donanımlar tasarlamak, üretmek ve bu donanımlar üzerinde etkin yazılımlar geliştirerek paydaşlara optimum çözümler sunmaktır.
  • 2018 yılında kurduğu AR-GE merkezimiz ile
  • 2018 yılı cirosu 22 Milyon TL ve 254 Bin TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 75 kişidir. Endonezya, Tayland ve Brezilya’ya ihracatı bulunmaktadır.
  • En inovatif 3 ürünü: “İstanbul Havalimanı Yolcu Bilgilendirme Kiosku”, “Endüstriyel Bilgisayar - IPC 700 ürün ailesi”, “Uluslararası Denizcilik Standartları ile Uyumlu Çalışabilen Dayanıklı ve Uygun Maliyetli Monitör”
  • 2018 yılı BT500 listesinde Türkiye Merkezli Donanım Üreticileri kategorisinde 22. sırada yer almıştır.
  • Pazar ihtiyaçlarına uygun olarak yeni teknoloji ve yaklaşımlarının araştırma ve geliştirme süreçleriyle beslenip ürün portföyünde sürekli yenileme ve genişlemeye gidilmiştir.
  • Firma süreçlerini iyileştirme çalışmalarıyla akıllı süreç yönetimini daha uygulanabilir kılmış, üretim süreçlerimizi yalınlaştırarak daha fazla verim ve sürdürülebilir kalite ile geliştirmiştir.
  • Organizasyonel yapısını firmanın ürün ve süreç bazında yaşadığı dönüşümlere uygun olarak yeniden düzenlemiştir.
  • Son 4 yılda ciroda %30 büyüme, faaliyet karında %42 büyüme sağlamıştır.

İNOVASYON SONUÇLARI

Cloudpeer Global Teknoloji A.Ş.

Cloudpeer Global Teknoloji A.Ş.