Genel işleyiş, merak edilenler ve başarı öyküleri
İnovaLİG nedir?
Türkiye'nin inovasyona dayalı ihracat artışının desteklenmesi, şirketlerde inovasyon bilincinin geliştirilmesi, şirketlerin inovasyon kültürlerini interaktif bir platformda geliştirmesi ve inovasyon yetkinliklerinin kazanılması için yapılan çalışmaların ödüllendirilmesi amacıyla Meclisimiz tarafından 2014 yılında Türkiye’nin İlk İnovasyon Geliştirme Programı “İnovaLİG” başlatılmıştır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak “ülkemizin Dünyanın en çok ihracat yapan 10 ülkesi içinde yer alması” vizyonu ile çıktığımız bu yolda; ülkemizin inovasyonun ve buna bağlı olarak yaratılacak katma değerin bu vizyonda çok önemli bir rol oynayacağı şüphesizdir. Bu kapsamda İnovaLİG programı ile ülkemizde gerek kamu gerek özel sektör kuruluşlarında inovasyon bilincinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
İnovaLİG kapsamında, dünya üzerinde 7.500’den fazla firmanın katılım sağladığı IMP3rove Programı ile, Türkiye'deki firmaların inovasyon karnelerini çıkararak her yılın İnovasyon Şampiyonları belirlenmektedir. 17 ülkede uygulanan IMP3rove metodolojisine dayanan bir kurguyla firmalara inovasyon kabiliyetlerini ölçme fırsatı sunarken ülkemize de ciddi bir sermaye aktarımı sağlamış oluyoruz.
İnovaLİG'de yer alan firmalar hem Türkiye hem de Avrupa standartlarında inovasyon karnelerini elde etmiş olacaklar. Dolayısıyla, bu program ile şirketlerin organizasyonlarına ve günlük operasyonlarına inovasyon kültürünü yerleştirmeleri için oldukça önemli bir fırsat sunuyoruz. Türkiye'nin yaratıcılık potansiyelini, doğru inovasyon yönetim yetkinlikleri ile katma değere dönüştürmeyi hedefliyoruz.
IMP3rove metodunun dolayısıyla İnovaLİG’in, inovasyonu gerçekleştirmiş ve inovatif projeler ile başarıya ulaşmış şirketleri proje bazında ödüllendirmekten öte, inovasyon yönetimi ve sistematik inovasyon yetkinlikleri kazanılması için yapılan çalışmaları ödüllendiren bir mantığı vardır. Bu şekilde, katılımcı şirketler için inovasyonun, sadece bir sonuç değil; sürdürülebilir ve tekrarlanabilir ödüller getiren yapısal bir süreç olmasını hedefliyoruz.
İnovaLİG'in yurtdışındaki benzer çalışmalardan farkı nedir?
Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak IMP3rove ile ortak yürüttüğümüz bu programın benzerlerinden en büyük farkları, inovasyon yetkinlikleri değerlendirmesinde başarısı kanıtlanmış IMP3rove metodolojisinin kullanılıyor olması ve bir inovasyon programının ilk kez böylesine geniş bir çapta, ulusal boyutta, uygulanmasıdır. 2014 yılından bu yana her yıl yapılan bu kapsamlı program ile ülke çapında şampiyon firmalar başta olmak üzere katılımcı tüm firmaların inovasyona verdikleri önemi yıllar itibarıyla artırmış bulunmaktayız.
Nitekim İnovaLİG katılımcı sayılarının her yıl yüksek oranda artması bu katkıyı gösterir niteliktedir. İnovaLİG’e sırasıyla; 2014 yılında 460, 2015 yılında 488, 2016 yılında 761, 2017 yılında 971, 2018 yılında 1.216 firma, 2019 yılında 1.236 firma, 2022 yılında 1507 ve 2023 yılında ise 64 farklı şehirden 2003 firma başvurusu oldu.
İnovaLİG kapsamında bugüne kadar toplam 8.642 firma başvurusu alınmış olup 2022 yılının İnovasyon Şampiyonu 30 firma, 2022 yılında toplamda 18,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bugüne kadar 105 farklı firmaya ödül verildi.
Firmalar İnovaLİG’e Neden Başvurmalı?
- KOBİ ve Büyük Firma ayrı ayrı olmak üzere 5 farklı kategoride ilk 3 firmaya Türkiye Innovation Week’te ödül,
- 350 Euro bedelindeki kıyas analizi raporunu bila bedel alma imkânı,
- TİM yayınları ve ilgili tüm sosyal medya platformlarında yer alma imkânı,
- Yıl boyunca gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası etkinliklerde temsil edilme imkanı,
- Yıllar itibariyle hem sektör hem dünya genelindeki konumunu takip edebilme ve firmanın inovasyon yetkinliklerini interaktif bir platformda geliştirme imkânı,
- İnovaLİG web sitesinde 5 farklı kategorideki şampiyonların tanıtım bilgileri arasında yer alma imkânı,
- Tüm iştirak şirketleri ile ayrı ayrı başvurması durumunda, firmalar arası kıyaslama analizi yapma imkânı,
İnovaLİG'e kimler katılabilir?
İnovaLİG programına katılım, tüm özel sektör firmaları ve kamu kuruluşlarına açıktır. Özel sektör firmaları ve kamu kuruluşlarına yönelik herhangi bir büyüklük, sektör, vb. katılım kısıtlaması bulunmamaktadır.
Holding çatısı altında faaliyet gösteren farklı firmaların farklı inovasyon yetkinliklerine sahip olduklarına inanmaktayız. Bu nedenle, holding bünyesinde olan ve başvuru yapmak isteyen her bir firmanın kendi isimleri altında başvuru yapmaları gerekmektedir.
İnovaLİG Nasıl İşliyor?
İnovaLİG'e www.inovalig.com üzerinde yer alan başvuru sekmesinden kayıt olduktan sonra tarafınıza kaydınızın başarılı bir şekilde gerçekleştiğini belirten bir mail iletilecektir.
Sonrasında ise sizi IMP3rove’un 47 sorudan oluşan “İnovasyon Yönetim Değerlendirmesi” anketine yönlendirecek olan ve anketi nasıl yapacağınızı detaylı anlatan bir sunumu içeren mail tarafınıza iletilecektir.
Bu doğrultuda, IMP3rove metodolojisine dayanan “İnovasyon Yönetim Değerlendirmesi” anketini tamamlamanız beklenmektedir. Bu anket ile firmanızı inovasyonun 5 ana kategorisinde (İnovasyon Stratejisi, İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü, İnovasyon Döngüsü, İnovasyon Kaynakları, İnovasyon Sonuçları) değerlendirerek 350€ değerinde olan yaklaşık 100 sayfalık inovasyon değerlendirme raporunuzu ücretsiz olarak alma şansı elde edeceksiniz. Söz konusu rapor firmaların kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzeri 7.500 firma ile karşılaştırıldığı bir "benchmarking” (karşılaştırma) raporu niteliği taşımaktadır.
Bu aşamadan sonra; değerlendirme raporlarına göre en iyi sonuca sahip 250 firma ilk tura geçmektedir. İlk tura kalan firma raporlarının İnovaLİG jürisi tarafından detaylı incelemesi ile KOBİ ve büyük ölçekli firma ayrı ayrı olmak üzere inovasyon yönetiminin 5 kategorisinin her birinden seçilecek ilk 10 firma, yarı finallere katılmaya hak kazanmaktadır.
Yarı finale kalan firmaların, çevrimiçi toplantılarda inovasyon yönetimi yaklaşımları ve yarı finale kaldıkları kategori ile ilgili uygulamaları ele alınmakta, yapılan toplantılar ve jüri değerlendirmesi sonucu her kategoride ilk 5 firma, finale yükselmektedir.
Final aşamasında ise firmalar hazırladıkları sunumları İnovaLİG jüri üyelerine takdim etmekte; jüri üyeleri bu bilgiler ışığında KOBİ ve büyük ölçekli firma ayrı ayrı olmak üzere 5 kategoride ilk 3 şirketi inovasyon şampiyonları olarak belirlemektedir.
2023 yılında 2003 firma arasından 5 kategoride toplam 30 firma (KOBİ ve Büyük Firma) ilk üçe girerek ödül almaya hak kazanmıştır.
İnovaLİG 2023 Katılım İstatistikleri
Sektörlere Göre Dağılım
Şehirlere Göre Dağılım
İnovaLİG 2023’te Neler Yaptık?
- Mart 2023 itibarıyla www.inovalig.com web sitesi üzerinden yeni dönem İnovaLİG başvuruları alınmaya başlandı.
- 15 Ağustos 2023 tarihine kadar hem İnovaLİG başvuruları devam etti, hem de İnovasyon Yönetim Değerlendirmesini tamamlayan firmalara değerlendirme raporlarını indirebilmeleri için ücretsiz kodları iletildi.
- Bu süreçte 64 farklı ilden 2003 firma İnovaLİG’e başvurdu.
- İnovaLİG’e başvuran ve İnovasyon Yönetim Değerlendirmesini tamamlayarak 5 ayrı kategoride değerlendirmesi yapılan firmalar yarı final aşaması için sıralandı.
- 5 farklı kategoride yapılan sıralamalara neticesinde KOBİ ve büyük ölçekli firmalar ayrı ayrı olmak üzere her kategoriden 10 firma, toplamda 100 firma yarı final aşamasına geçti.
- 18 Eylül 2023 tarihinde başlayan yarı final değerlendirme toplantıları kapsamında KOBİ ve büyük ölçekli firma ayrı ayrı olmak üzere her kategoriden ilk 5 firma finale kalmaya hak kazandı. Bu doğrultuda toplamda 50 firma final aşamasına geçti.
- İnovaLİG şampiyonlarını belirleyecek olan İnovaLİG KOBİ Jüri Toplantısı 24 Ekim 2023 tarihinde, İnovaLİG Büyük Jüri Toplantısı 31 Ekim 2023 tarihinde jüri üyelerinin katılımı ile TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde fiziki olarak gerçekleştirildi.
- İnovaLİG jüri toplantılarında finale kalan her firmaya finale kaldıkları kategoriyi kapsayacak şekilde jüriye sunum yapmaları için 5 dakika süre verildi. Sunumun akabinde jüri üyelerinin firmalara yöneltecekleri sorular için de 5 dakika süre verildi.
- Katılımcı jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda 5 farklı kategoride ilk 3 firma belirlendi.