İnovaLİG Şampiyonları

KATEGORİ BİRİNCİLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

ARÇELİK ANONİM ŞİRKETİ

ARÇELİK ANONİM ŞİRKETİ

21.01.1955
İstanbul
Elektronik
Beyaz Eşya Ürünleri

Arçelik A.Ş. bugün; dünya çapında 30.000 çalışanı, Türkiye, Romanya, Rusya, Çin, Güney Afrika, Tayland ve Pakistan’da olmak üzere 7 ülkede 18 üretim tesisi, 32 ülkede 34 satış ve pazarlama ofisi ve 11 markasıyla (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus ve Dawlance) 145’ten fazla ülkede ürün ve hizmet sunmaktadır.

Toplam Ciro: 16.096 milyon TL

Global Faaliyet Ağı: 7 Ülkede 18 Üretim Tesisi, 32 Ülkede Faaliyet Gösteren 34 Satış Ve Pazarlama Ofisi Organizasyonu, 145’ten Fazla Ülkede Ürün Ve Hizmet

Uluslararası Pazarlar:

Arçelik A.Ş.

  • Türkiye’de beyaz eşya, ankastre ve klimada %50’nin üzerinde pazar payı ile sektöründe lider ve TV’de %28’in üzerinde pazar payı ile en fazla büyüyen şirket,
  • Toplam satışlarda Avrupa’nın en büyük üçüncü beyaz eşya şirketi,
  • Romanya’da Arctic ve Güney Afrika’da Defy markaları ile pazar lideri,
  • Bünyesine kattığı Pakistan’ın lider beyaz eşya şirketi Dawlance ile pazarın lideridir.

Global markası Beko:

  • Avrupa’nın toplam beyaz eşya pazarında 2’nci, solo beyaz eşya pazarında lider marka
  • İngiltere beyaz eşya pazarında 1’nci
  • Polonya beyaz eşya pazarında 1’nci
  • Fransa solo beyaz eşya pazarında 1’nci konumdadır.

  • Arçelik, dayanıklı tüketim ve tüketici elektroniği sektörlerinde üretim, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetleri ile faaliyet gösteriyor. Toplam satışlarda Avrupa'nın en büyük dördüncü beyaz eşya şirketi; Romanya'da Arctic, Güney Afrika'da Defy ve Pakistan'da Dawlance markaları ile pazar lideridir.
  • Kendi teknolojisi ve 12 markasıyla 146 ülkede ürün satıyor. Arçelik, Beko, Defy, Arctic, Altus, Blomberg, Grundig, Elektrabregenz, Beko-Voltas, Flavel, Leisure ve Altus markalarına ve 9 ülkede 23 üretim tesisine sahiptir.
  • 2018 yılında konsolide net satış cirosu 26.904 milyon TL'dir. 2018 yılında konsolide satışların %69'luk kısmı uluslararası satışlardan oluşmuştur (18.479 milyon TL). 2018 sonu çalışan sayısı 29.530'dur.
  • 145 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Öncelikli ihracatı Avrupa ülkeleridir.
  • Marka ve ürün inovasyon yol haritalarını yaratırken marka stratejilerini ve tüketicinin isteklerini merkeze koyarak multi disipliner bir ekiple fikir üreterek fikirleri önceliklendirmektedir. İnovasyon sürecinde deneyim odaklı gruplarda tüketici araştırmaları, profesyonellerle görüşmeler gibi etkinlikler sonucunda ürün yönetimi, marka, tüketici eğilimleri, endüstriyel tasarım ve ArGe'den katılımcıların olduğu ekiplerle fikir üretip önceliklendiriyor.
  • En inovatif ürünleri:
  • Türk Kahve Makinesi – TELVE( 40’ın üzerinde patente sahip Türkiye’nin ilk Türk Kahve Makinası)Everfresh (Doktora tezi olarak tamamlanmış, özel şartlandırma ile yeşil yapraklı sebze ve meyveleri 30 güne kadar taze saklama özelliğine sahip Buzdolabı gıda saklama teknolojisi)Atık pet su şişelerinden elde edilen geri dönüştürülmüş malzeme ile yapılmış plastik Çamaşır Makinası kazanı (Yılda 25 milyon PET şişenin geri dönüşümünü sağlayabilmektedir.)
  • Doğrudan CEO'ya raporlayan İnovasyon Direktörlüğü var. Hiyerarşinin alt seviyelerinde fikir sahibi olan herkesin fikirlerini filizlendirecek birçok inovasyon mekanizmasına sahip. Çalışanların zamanlarının önemli bir kısmında yeni fikirler geliştirmelerini ve bu fikirleri hayata geçirmelerini teşvik ediyor.

İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ

BRİSA BRİDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

BRİSA BRİDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

28.02.1974
İstanbul
Otomotiv Endüstrisi
Otomotiv Lastikleri

Türkiye lastik endüstrisinin lideri olan şirketin temelleri, Sabancı Holding ve ortaklarının Girişimiyle 1974 yılında Lassa markamızla atıldı. Brisa’nın kuruluşu ile Lassa ve Bridgestone Markalarının yolculuğunun başlaması ise 1988 yılında Sabancı Holding ve dünya lastik sektörü lideri Bridgestone Corporation ortaklığına dayanıyor.

1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü’nü kazanan Şirket, 1996 yılında da iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performans sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü kazanan ilk Türk şirketi oldu. Aynı zamanda 2014 yılında başarılı stratejisi ve uygulamaları ile “Strateji Oskar”ı olarak bilinen “Hall Of Fame”i aldı.

Bridgestone, Lassa, Firestone, Dayton ve Kinesis lastik markaları, Bandag kaplama ana markalarının yanısıra Otopratik, Propratik, Lastiğim, Lastik Vs., tabelalı satış, hizmet ve servis noktaları, Bridgestone Box ve lastik.com.tr alternatif satış kanalları, Profleet, Mobilfix ve Lastik Oteli (lastik saklama hizmeti) hizmetleri ve Brisa Akademi eğitim kanalı ile sektöre öncülük ediyor ve müşterilerine değer katıyor.

Bridgestone, Lassa ve Dayton markalarıyla otomobil, hafif ticari araç, otobüs, kamyon, tarım ve iş makinalarına yönelik emniyet ve kalite kriterleri açısından uluslararası standartlardaki lastiği üreterek, Firestone markalı tarım lastiklerini ve Bridgestone motosiklet lastiklerini ise ithal ederek toplam 1.800 çeşitte lastiği pazara sunuyor. Ürün ve hizmetlerini, yurt içinde 1300’den fazla tabelalı satış noktasında, Brisa isçisinin el emeği ile Lassa markası altında üretilen lastikler ise 70’e yakın ülkede 580’in üzerinde tabelalı mağaza ve toplamda 5.000 noktada araç sahipleriyle buluşuyor.

Kocaeli üretim tesisi, 361.000 m2’ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olmakla birlikte Bridgestone Corporation’ın dünya üzerindeki en önemli üretim üsleri arasında yer alıyor. Başlangıç olarak 300 milyon ABD doları yatırımla Aksaray OSB’de 950.000 m2 alanda ikinci fabrikasını 2018 yılında devreye almaya hazırlanıyor.

  • Şirketin temelleri, Sabancı Holding ve ortaklarının Girişimiyle 1974 yılında Lassa markasıyla atıldı. Brisa’nın kuruluşu ile Lassa ve Bridgestone Markalarının yolculuğunun başlaması ise 1988 yılında Sabancı Holding ve dünya lastik sektörü lideri Bridgestone Corporation ortaklığına dayanıyor.
  • 1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü’nü kazanan Şirket, 1996 yılında da iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performans sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü kazanan ilk Türk şirketi oldu. Aynı zamanda 2014 yılında başarılı stratejisi ve uygulamaları ile “Strateji Oskar”ı olarak bilinen “Hall Of Fame”i aldı.
  • 2018 Ciro: 496M Euro, İhracat: 168M Euro, Çalışan Sayısı: 2.797 İhracat pazarı: 80'in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Avrupa ülkeleri öncelikli pazarları arasında gelmektedir.
  • En İnovatif 3 Ürün
  • PPK - Price Per Km: Son kullanıcılara lastik satışına alternatif olarak, garaj yönetimi ile birlikte kilometre başı maliyet hesabıyla lastik kiralama modelidir. Lastik Dışı Ürünler: Brisa ARGE bölümü tarafından geliştirilip, Girişimcilik Bölümü tarafından pazar geliştirme çalışmalarının gerçekleştirildiği kauçuk temelli ürünlerdir. Mobilfix: Dünyada ağır ticari araçlara yönelik olarak geliştirilen ilk mobil servis tırı Mobilfix, ağır ticari araçlara yerinde bakım ve servis hizmeti sunmaktadır.
  • İnovasyon Portaline girilen fikir sayısı 2018'de 200'ün üzerinde iken bunların 20'si inovasyon projesine dönüşmüştür. 2019 yılında yenilenen İnovasyon ve Proje Portalinde projeye dönüştürülmüş 18 yeni fikrin takibi gerçekleşmektedir.
  • Brisa İnovasyon Takımı, farklı departmanlardan çalışanların katılımı ile gönüllülük esaslı oluşturulmaktadır. 2019 takımı için, alınan başvuru sayısı 45 olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılından bu yana İnovasyon Takımı gönüllüleri İnovasyon ve Girişimcilik üzerine offline ve online eğitimler almıştır (2019 planını toplamında 5 günü bulan 6 haftalık bir program oluşturmaktadır).

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

SUN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

SUN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

10.11.1987
İzmir
Hazır giyim ve Konfeksiyon
Örme ve dokuma kumaş ile konfeksiyon ürünleri

Sun Tekstil geniş üretim ağına sahip, üretimin %93 kadın giyim %7 çocuk giyimden oluşan, ağırlıklı örme kumaş olmak üzere, örme ve dokuma kumaş ile konfeksiyon üretimi yapan, 1380 çalışanı ile büyük bir ailedir.

İnovatif tekstil ürünleri geliştirir, global düzeyde tasarım servisleri sunar. Hızlı numune & hızlı üretim kapasitesine sahiptir. Müşteri hizmetlerine ve memnuniyetine en üst düzeyde uygunluk gösterir. Tüm bu çalışmaları sürdürülebilir kurumsal kimliği ile gerçekleştirir.

SUN Tekstil, dünyanın önde gelen perakende markalarına, bayan hazır giyim alanında ihracat yapmaktadır. Bu markalar, Zara, Bershka, M&S, Esprit, Next, Tesco, Amazon gibi hem mağazalaşarak, hem de dijital satışlarıyla dünyaya yayılmış önemli perakendecilerdir.

  • Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş. 1987 yılında İzmir’de kurulmuştur. Türk tekstil sektörünün uluslararası pazarda varlık gösteren oyuncularından birisi olma hedefi ile yola çıkan Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş., ilk ihracatını 1989 yılında gerçekleştirmiştir. Kuruluşundan bu yana müşterilerine en iyiyi sunmak ilkesiyle dikey ve yatay entegrasyona yönelik yatırımlar yapmaktadır. Kendi sektöründe Türkiye ihracat lideri olma hedefinin verdiği yüksek motivasyonla yoluna devam eden Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş.; 2014, 2015 ve 2017 yıllarında ulaştığı ihracat hacmi ile Ege Bölgesi’nin en çok ihracat yapan ikinci firması konumundayken, 2018 yılında yaklaşık %40 büyüme oranı ile Türkiye Hazır Giyim sektöründe en çok ihracat yapan 2. firma olmuştur. Hali hazırda; Inditex, M&S, Next, Tesco, Esprit ve Reserve gibi müşterileri için tasarım ve ürün geliştirme sürecini üstlenmekte; güncel moda koleksiyonlarını yüksek kalite ve rekabetçi fiyat yapısı ile sunmaktadır. Ortalama 21 USD/kg satış fiyatı ile Türkiye ihracat ortalamasının çok üzerinde bir katma değer yaratılmaktadır.
  • 2018 Yılı Ciro: 998.484.219 TL 2018 Yılı İhracat Rakamı: 197.596.759 USD Çalışan sayıları: Beyaz Yaka: 604 Mavi Yaka: 1137 Öncelikli İhracat Yapılan Ülkeler: İspanya, İngiltere
  • En inovatif 3 ürün
  • Askeri Araçlara Yönelik Koruyucu Tekstil YapısıHasta Tahliye YatağıPalyatif Bakım Giysisi
  • Şirketin tamamen kendi geliştirmiş olduğu; punto di roma ve soft touch ürün grupları en karlı ürün grupları arasında yer almaktadır. Soft touch kumaş yapısı şirketin kumaş tasarım ve geliştirme ekipleri tarafından 2015 yılında geliştirilmiştir. Sun Tekstil genel iş modeli gereği, şirket kumaş tasarım ekiplerinin geliştirmiş olduğu kumaş yapılarının müşterinin tasarım ekipleri ile yapılan ortak bir projede değerlendirilmektedir. Son 4 yıllık süreç içerisinde; şirketin radikal inovasyon projesi sonucu Türkiye'de bir ilk olarak yapmış olduğu üç boyutlu çözgülü örme kumaş teknolojisi yatırımı kullanılarak geliştirilmiş kademeli inovasyon projeleri şirketin daha önce faaliyet göstermediği pazarlarda değer yaratmasına imkan sağlamıştır.

İNOVASYON KAYNAKLARI

HAVELSAN HAVA ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

HAVELSAN HAVA ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

13.07.1982
Ankara
Savunma ve Havacılık Sanayii
Ülke Güvenliği ve Siber Güvenlik Teknolojileri, Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri, Komuta Kontrol Savunma Teknolojileri

  • HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir şirketi olarak 1982 yılında kuruldu. Türkiye’nin en büyük teknoloji firması kabul edilen HAVELSAN; deneyimi, uzman çalışanları, ileri teknolojiye dayalı yazılım yoğunluklu özgün çözüm ve ürünleriyle sistem entegratörü uluslararası lider bir firmadır.
  • 2018 Yılı Ciro: 210.661.500 EURO 2018 Yılı İhracat Tutarı: 43.466.091 EURO 2018 Yılı Çalışan Sayısı: 1641 En çok İhracat Yapılan Ülkeler: Katar, Malezya, Umman Endonezya ve ABD
  • HAVELSAN kendi teknoloji alanları dâhilinde açık inovasyona geçerek ülkemizde milli ürünlerin ve savunma sanayinin gelişmesi yolunda önemli rol oynamış; savunma sanayisinde bir ilke imza atarak “HAVELSAN Yıldız Açık İnovasyon Merkezi”ni kurmuştur. Açık inovasyon faaliyetleri kapsamında, yıl boyunca; girişimcilere, öğrencilere ve teknoloji meraklılarına yönelik teknoloji odaklı çözüm yarışmaları ve ‘hackathon’lar düzenlenmektedir.
  • En İnovatif 3 Ürün
    ASTARUS İSTİHBARAT ANALİZ PLATFORMU
    ASGER Holografik Komuta Kontrol Sistemleri
    GENIUS
  • HAVELSAN, çalışanlarına sürekli kendilerini geliştirme imkanı sağlamakta bu amaçla; çalışanların Yüksek Lisans / Doktora yapmasını ve akademik yayınları teşvik etmektedir. Yüksek Lisans ve Doktora konusunda teşvikler;- Ders saatleri için izin verilmesi
    - Doktora-yüksek lisans süresinin iş tecrübesi olarak sayılması ve personelin kıdemine yansıtılması
    - Kurum içi akşam verilen Yüksek Lisans Programları
    - Akademik yayınlar için ödül izinleri

İNOVASYON SONUÇLARI

ESTAŞ EKSANTRİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

ESTAŞ EKSANTRİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

14.12.1977
Sivas
Otomotiv Endüstrisi
Otomotiv sektörü için kam mili

  • 1977 yılında kurulan ESTAŞ, Türkiye’nin ilk ve en büyük kam mili üretim tesisidir. İlk yıllarda yedek parça piyasası için üretim yapan ESTAŞ, 1979 yılından itibaren ana sanayi firmaları (OEM) için de kam mili üretmeye başlamıştır. Bugün yurt içi ve yurt dışında 16 otomotiv araç üreticisi, motorlarında ESTAŞ kam millerini kullanmaktadır. Orijinal parça üreticisi olmanın yanı sıra ESTAŞ, 6 kıtada 34 ülkenin yedek parça piyasasına kam mili ihraç etmektedir.
  • Üç binin üzerinde olan ürün çeşitliliği arasında binek araç grupları, ağır araç grupları, deniz araçları, askeriye araçları, lokomotif, iş makineleri, jeneratör mili, motosiklet grubu ve bazı müşterileri için özel performans kam mili üretimleri gerçekleştiriyor. .
  • 2018 yılı Ciro yaklaşık 203 milyon TL. Ar-Ge Merkezi 2018 yılı harcama gideri yaklaşık 11 milyon TL. Toplam çalışan 1229 kişi (imalat fabrikası 915, döküm fabrikası 215, ARGE merkezi 72, idari birimler 27) 51 mühendis, 2 doktora, 11 yüksek lisans, 18 yüksek lisans öğrenci.
  • 34 ülkeye ihracat (Amerika, İngiltere, Almanta, Çin, İsveç, Hindistan, Fransa, Avusturya, Japonya, Güney Kore, Brezilya, İspanya, Rusya, Romanya)
  • Bilgiyi üreten ve dağıtan bir inovasyon sistemi yaklaşımı içerisindedir. Hem bölgesel hem de sektörel inovasyon sistemi ile çalışmaları yürütüyor. Hedef odaklı yaklaşım ile hem insan kaynağına yönelik istihdam hem de ticari ürün hizmet kavramı firma bünyesine kurulmuştur.
  • Estaş Eksantrik, 2018 yılına kadar toplam 466 Ar-Ge Merkez Projesi, 49 Teydeb Projesi, 4 San-Tez Projesi, 1 Avrupa Birliği Projesi, 2 Ticaret Bakanlığı Projesini başarı ile tamamlamıştır.
  • 17 Patent, 14 Faydalı Model, 2 Tasarım tescili almıştır.
  • Kendi bünyesinde çalışmaları hariç inovasyon temelli 45 tezgah-cihaz tasarımı ve üretimi yapmıştır.
  • En İnovatif 3 Ürün Kam Mili, yakıt pompa mili, balans mili

KATEGORİ İKİNCİLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

ASELSAN

ASELSAN

1975
Savunma

  • Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN; küresel pazarda yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı bir milli teknoloji firması olma vizyonunu benimsemiştir. Bu vizyona ulaşmanın önemli bir aracı olarak, sözleşme kapsamında yapılan geliştirme faaliyetlerinin yanında, ASELSAN cirosunun ortalama olarak %7’sini kendi özkaynakları ile finanse edilen Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktadır. Dünyanın ilk 100 savunma sanayisi şirketi (Defense News Top 100) listesine 2006'da 93.sıradan giren ASELSAN, 2017 yılında 55’inci sıraya yükselmiştir. ASELSAN, 2018 yılında üstlendiği yeni projelerle başarı grafiğini yükselterek 1,8 milyar dolara yaklaşan cirosuyla üç basamak yükselerek 52'nci sıraya yerleşmiştir.
  • ASELSAN kurulduğu 1975 yılından bu yana silahlı kuvvetlerimize dünyanın en ileri savunma teknolojilerini milli olarak kazandırmakla kalmamış, aynı zamanda dünyanın beş kıtasında çok sayıda ülkeye satışlar gerçekleştirerek ileri teknoloji ürünler ihracatında Türkiye’nin gururu olmuştur. ASELSAN’ın en önemli stratejik üstünlüğü müşteri isteklerine tamamen uygun yüksek teknolojili çözümler geliştirebilmesidir.
  • 2018 Ciro: 9.009.000.000TL 2018 İhracat: 905.815.338 TL Çalışan Sayısı: 6367
  • En inovatif 3 ürün:
  • MİRKET Cep Almacı: V/UHF frekans bandında (20-6000 MHz) çalışan ve sınıfındaki ürünlere kıyasla çok küçük boyutlarda tasarlanmış bir alıcıMİRAY- Bileğe Takılabilen Askeri OLED EkranZARGANA- Denizaltılar için Torpido Karşı Tedbir Sistemi
  • ASELSAN’ın en önemli değeri, yenilikçi fikirlere açık, hızla uyum sağlayabilen ve kendisi de yeni yaklaşımlar geliştirebilen nitelikli personelidir. Türkiye’de Ar-Ge’ye en fazla pay ayıran şirket olarak hem sözleşmeli projelerinde hem de özkaynakları ile finanse ettiği Ar-Ge projelerinde dünya standardında yaklaşımlarla müşteri ihtiyaçlarını yenilikçi teknoloji ve çözümlerle karşılamak en önemli hedefi.

İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ

KASTAMONU ENTEGRE AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

KASTAMONU ENTEGRE AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

01.01.1969
İstanbul
Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri
Laminat Parke, Levha, Kapı Yüzeyi, Tezgah

  • Hayat Holding çatısı altında 1969 yılında kurulan Kastamonu Entegre, mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu MDF ve yonga levha, laminat parke (Floorpan, Artfloor), yangına ve neme dayanıklı levha ürünleri, parlak panel (Glossmax Pro, Mattplus, Glossmax, Evogloss, Acrylic Panel), mutfak tezgâhı (Technotop, Neotop) ve kapı paneli (Doorpan, Doorlam) ürünlerini dünyanın 6 ülkesinde üretmektedir.
  • %100 yerli sermayeli olan Kastamonu Entegre'nin cirosu 1,3 Milyar dolar olup bunun %60'ı yurt dışı operasyonlardan elde edilmektedir. Kastamonu Entegre, Türkiye'de sektör liderliğinin yanı sıra Avrupa'da 4'üncü sırada, dünyada ise 7'inci sırada yer alan global bir güçtür.
  • Kastamonu Entegre, TİM İnosuit-İnovasyon Odaklı Mentorluk Programına ilk katılan şirketlerden biri olup programın katkısıyla Ar-Ge ve İnovasyon ekibine 20 kişilik ilave istihdam yapmıştır.
  • 2018 Ciro: 1,3 Milyar $ 2018 İhracat: 139 Milyon $ 2018 Çalışan Sayısı: 6.300 Öncelikli ihracat pazarı olan ülkeler: İtalya, Tayvan, İran, Irak, Arnavutluk, Karadağ, Azerbaycan, Gürcistan, Cezayir, Mısır, Fas, Libya, Suudi Arabistan, Suriye, İspanya, İsrail, Türkmenistan''
  • Kastamonu Entegre inovasyon çalışmalarını bütünsel ve sistematik bir yaklaşımla fikri denklik, empati ve kolektif zeka ilkeleri çerçevesinde ele almaktadır. Bir taraftan çalışan gelişimine ve inovasyon kültürünün kurum içinde yaygınlaştırılmasına odaklanmakta diğer taraftan müşterilerden beslenerek onlar nezdinde karşılığı olan değer yaratan yenilikleri hayata geçirmeyi hedeflemektedir.
  • En İnovatif 3 Ürün
  • Dekoratif ekstra mat yüzeyli ahşap levha (Cilalı MattPlus)Kalıplanabilir Üç Boyutlu MDFYangına 30 dakika dayanıklı kapı iç dolgu paneli
  • Bobson College’den Jay Rao ve Joseph Weintraub tarafından geliştirilen ve dünyada 500’ü aşkın şirkette uygulanan Innoquotient-İnovasyon Kültürü Değerlendirmesi çalışmasını Türkiye’de uygulayan ilk sanayi şirketidir.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

PROMETEON

PROMETEON

2017
Lastik

  • Prometeon Türkiye’nin (eski adıyla TP Endüstriyel ve Ticari Lastikler A.Ş.) bağlı bulunduğu Prometeon Tyre Group – Prometeon Lastik Grubu, tüm dünyada endüstriyel lastik odaklı tek şirket olarak, Pirelli markasıyla premium endüstriyel ve ticari lastikleri üretiyor ve satışa sunuyor. Prometeon Lastik Grubu, Mart 2017'ye kadar Pirelli Grubu'nun bir parçasıydı. O tarihten bu yana Prometeon ve Pirelli, iki ayrı şirket olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
  • Türkiye’de İzmit’te kurulan ilk lastik fabrikasını da yöneten Prometeon Türkiye ise Prometeon Lastik Grubu'nun dünyadaki 4 ana bölgesinden birinin yönetim üssü konumundadır. 75 ülkenin içinde yer aldığı “Orta Doğu-Afrika-Türkiye-Rusya-Orta Asya-Kafkaslar” Bölgesi Türkiye’den yönetilmektedir. Bölgede yaklaşık 3.000 çalışan bulunuyor.
  • PROMETEON TURKEY A.Ş. 2018 yılında 1.6 milyar TL tutarında ciroya sahiptir. Bu cironun elde edildiği yılda 1972 kişi firmada çalışmaktaydı. İhracatı ise 580 milyon TL olarak geçmektedir. Bu ihracat için öncelikli pazarları Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere ve Slovakya'dır.
  • En İnovatif 3 Ürün
  • Cyber fleetAA sınıfı katkılı kamyon lastiği (neverendıng) geliştirilmesiEkstruder otoregülasyon sistem geliştirilmesi
  • PROMETEON TURKEY A.Ş. inovasyon çalışmaları, nihai ürünlerin üretilmesi için gerekli olan karışımlar, yarı mamüller, üretim prosesi ve ürün tasarımları ile ilgilidir. Her nihai ürün için farklı karışımlar ve yarı mamüller kullanılmaktadır. Ürün tasarımları ve üretim prosesi de ürün yelpazesi doğrultusunda değişiklik göstermektedir. Firma için gerekli olan bu değişimler Endüstri 4.0 kapsamındaki bir çok proje ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle kimya projelerinin yanında elektronik, mekanik ve yazılım tabanlı projeler de yapılmaktadır. Aynı zamanda ülkemizin geleceği olan üniversite öğrencilerine de bu farklı yarışmalarda destek verilmektedir. '

İNOVASYON KAYNAKLARI

KORDSA TEKNİK TEKSTİL ANONİM ŞİRKETİ

KORDSA TEKNİK TEKSTİL ANONİM ŞİRKETİ

17.08.1973
Kocaeli
Tekstil ve Hammaddeleri
Lastik Güçlendirme Teknolojileri (Kord Bezi, Tek Kord), İnşaat Güçlendirme Teknolojileri (KraTos Sentetik Fiber Donatıları), Kompozit Teknolojileri

1973 senesinde bir Sabancı Holding iştiraki olarak kurulan Kordsa dünyanın önde gelen endüstriyel naylon ve polyester iplik, lastik kord bezi ve tek kord üreticisidir.

Kordsa'nın başarı hikâyesi 1973 senesinde Sabancı Holding'in lastik kord bezi imalatı için İzmit'te yaptığı fabrika yatırımıyla başlar.

Seneler içinde Türkiye'de pazar lideri olan Kordsa, güçlendirme malzemeleri ve süreçlerinde oluşturduğu büyük bilgi birikimi, pazardaki lider konumu ve lastik güçlendirme sektöründeki stratejik yaklaşımıyla dünya pazarlarında da liderliğe ulaşır.

Kordsa ileri seviyedeki teknik yetkinliğiyle yüksek kalitede uçtan uca çözümler sağlamaktadır.

Şirketin temel hedefi \"katma değerli ve yenilikçi teknolojilerle ilerlemek\" şeklinde ortaya konmuştur. Bu hedef için müşterilerine, hissedarlarına ve çalışanlarına sürekli yatırım yapmaktadır.

Kordsa'nın teknoloji ve pazar liderliği, kuvvetli global ayak izi ve güçlendirme teknolojilerindeki tecrübesi sayesinde sahip olduğu "Güçlendirici" ünvanı dünya genelinde büyük kabul görmüştür.

"Bugün, öyküsü Türkiye'de başlayan Kordsa ürünleri bütün dünyaya yayılmıştır. Dünya'da üretilen her üç otomobil lastiğinden biri ve her üç uçak lastiğinden ikisi Kordsa tarafından güçlendirilmektedir."

"Güçlendirici" konumuyla endüstriyi yeniden şekillendiren Kordsa, yeni iş alanlarına girmeye başlamış ve 1973 senesinden beri biriktirdiği lastik güçlendirme bilgisini inşaat ve kompozit endüstrilerine yönlendirmiştir.

  • Lastik ve inşaat güçlendirme ile kompozit teknolojileri pazarlarının global oyuncusu Kordsa, 4.500’e yakın çalışanı ile Türkiye, Brezilya, Endonezya, Tayland ve ABD olmak üzere 5 ülkede 12 üretim tesisi ile hizmet vermektedir. “Yaşamı Güçlendirme” misyonu ile müşterileri, çalışanları, paydaşları ve içinde yer aldığı toplumlara katma değeri yüksek yenilikçi güçlendirme çözümleri sunarak sürdürülebilir değer yaratmayı hedeflemektedir.
  • 1973 senesinde bir Sabancı Holding iştiraki olarak kurulan Kordsa dünyanın önde gelen endüstriyel naylon ve polyester iplik, lastik kord bezi ve tek kord üreticisidir.
  • 2018 Ciro: 3,95 Miyar TL (2017'ye göre % 58,8 artış göstermiştir) 2018 İhracatı: 1.151.991.593 TL 2018 yaklaşık çalışan sayısı: 4500
  • Öncelikli ihracat pazarları: Fransa, Almanya, Güney Kore, Japonya, Çin, Tayland, Endonezya, ABD, Polonya, Canada, Macaristan, Avusturalya, Belçika, Brezilya, Lüksemburg, Portekiz, Salovakya, İspanya, Tayvan, Vietnam
  • En İnovatif 3 ürün
    CoKoon (Lastik Güçlendirme)
    KraTos (İnşaat Güçlendirme):
    CM14 reçine (Kompozit güçlendirme):
  • Lastik güçlendirme, inşaat güçlendirme ve kompozit teknolojileri alanında toplamda 2 Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. AR-GE merkezlerinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde Kordsa, proje dağılımı olarak dünyada da takip edilen 70 / 20 / 10 stratejisine uymayı hedeflemektedir. Yani proje dağılımını % 70’i faaliyet gösterdiğimiz endüstride, % 20’si yakın sektörlerde ve % 10’u da henüz ortada olmayan gelecekteki fırsatlara ayırarak dengelemeyi hedefliyor. Bu şekilde Kordsa % 70 olan çekirdek işinde elde ettiği geliri yeni gelişmekte (%30) olan teknolojilere aktarabilmektedir.

İNOVASYON SONUÇLARI

ERNA-MAŞ MAKİNA TİC. VE SAN. A.Ş.

ERNA-MAŞ MAKİNA TİC. VE SAN. A.Ş.

1976
Elektrikli Ev Aletleri

  • ERNA-MAŞ A.Ş. 1976 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Türkiye’deki en büyük elektrikli küçük ev aletleri ve elektrikli süpürge üreticisidir.
  • Mutfak aletleri ve süpürge kategorilerinde üretim yaptığı markalarla Pazar lideridir.
  • Mutfak aletleri ve elektrikli süpürge kategorilerinde ilk beş müşterisi Philips, Arçelik, Fakir, Arzum ve Tefal 'dir.
  • 1994’den beri 25 yıldır ihracat yapmaktadır ve ürünlerini 60 dan fazla ülkeye ihraç etmektedir.
  • Tescilli marka EMA olup sadece bazı ihracat pazarlarında kullanılmaktadır. Türkiye pazarı için ise müşteri markaları ile üretim yapılmaktadır
  • Türkiye'de ev tipi mutfak mikserini 1980 de geliştiren ve üreten ilk firma dır.
  • Türkiye'de özgün tasarım konusunda çalışmalara başlamış ve konusunda Ar-Ge yapan ilk Türk firmalarındandır. 2017 yılında Arge Merkezi olmaya hak kazanmış Elektrikli Küçük Ev Aletleri sektöründeki ilk firmadır.
  • Dünyadaki muhtelif projeleri için TÜBİTAK desteği alan firmadır.
  • Çalışan sayısı: 1662 - Öncelikli ihracat pazarları (Avrupa %70, Ortadoğu %15, ABD %5, Çin %5, Diğer %5)
  • En İnovatif 3 Ürün
    1: PLANET DİŞLİ SİSTEMİNE SAHİP BİR MERKEZDEN ÇİFT ÇIKIŞ ALAN MUTFAK ROBOTU
    2: BEBEKLERE SAĞLIKLI GIDA HAZIRLAMA VE PİŞİRME CİHAZI
    3: OTOMATİK TÜRK KAHVESİ MAKİNASI
  • Son 4 yılda gelirlerde ortalama %30 civarında her yıl büyüme gerçekleşti. Ciro artışlarının ardında yatan temel sebep, hem ürün hemde üretim bazında uyguladığımız inovatif yaklaşımlardır. Yönetim sistemlerinin (ISO9001, ISO14001, OHSAS18001, ISO10002, ISO27001, GMP) aktif olarak çalışması da müşterileri memnun etmekte ve siparişlerin artmasına sebep olmaktadır.

KATEGORİ ÜÇÜNCÜLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

ENERJİSA

ENERJİSA

1996
Enerji

  • Enerjisa elektrik dağıtımı ve perakende satışından oluşan iki ana iş kolunda, Türkiye elektrik sektörünün lider şirketidir. Yaklaşık 10.000 kişilik bir ekiple, 14 ilde 21 milyon kullanıcıya, 300’e yakın müşteri hizmet noktasında, geniş saha ekipleriyle internet ve mobil platformlardan hizmet vermektedir.Türkiye’deki dağıtım bağlantı noktalarının yaklaşık %26’sını oluşturan 11 milyon dağıtım bağlantı noktasına ve elektrik perakende satış alanında ise piyasanın yaklaşık %23’ünü oluşturan 9,6 milyon müşteriye sahiptir.
  • Enerjisa Enerji A.Ş 2018 yılında 3.29 Milyar € ciro gerçekleşmiştir. 2018 yılı istihdam sayısı 9731'dir. Şirketin gerçekleşmiş ihracatı bulunmamaktadır.
  • En inovatif 3 ürün:
  • 1-Enerjisa Akıllı Kutu: Akıllı kutu projesi Türkiye Enerji sektöründe mesken kullanıcıları için gerçekleştirilen ilk Nesnelerin İnterneti projesidir. 2-E-Sarj:Elektrikli araçların şarj istasyonlarına yönelik bir işletme ağı kurmak amacıyla bir ''''startup'''' olarak kurulmuştur.3-Elektrikli Scooter: Enerjisa'nın Küresel E-mobilite çözümleri ve Global Trend'leri takibi sonucunda ortaya çıkan Elektrikli Scooter Paylaşımı Platformu üniversite kampüslerinde öğrencilerin kampüs içi ulaşımlarını, eğlenceli, pratik, hızlı ve çevreye duyarlı hale getirmelerini sağlamaları için kurulmuştur.
  • İnovasyon fikirleri sistematik olarak şirketin stratejik öncelikleri ve inovasyonun temel bileşenleri olan müşteri tarafından istenebilirlik, teknolojik olarak uygulanabilirlik ve finansal uygunluğuna bakılarak değerlendirilir. İnovatif fikirler ve odak noktaları şirket stratejisinden gelebileceği gibi aynı zamanda inovasyon departmanının yaptığı trend takibi, kurumiçi girişimcilik programı, ekosistem etkileşiminlerinden de gelebiliyor.'

İNOVASYON ORGAZİNASYONU VE KÜLTÜRÜ

ARZUM ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

ARZUM ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

26.07.1977
İstanbul
Diğer Sanayi Ürünleri
Küçük ev aletleri

1966’da yerli bir marka olarak doğan Arzum, 50 yıldır Türkiye’de hemen her eve girmiş ve başarısını kısa sürede uluslararası boyuta taşımıştır. Teknolojiyi tasarım ve yaratıcılık ile birleştirerek ortaya çıkardığı ürünlerle tüketicilerinin hayatlarını değiştirmeyi hedefleyen Arzum, yarım asırlık yolculuğunda küçük ev aletleri sektöründe Türkiye’de ilklere imza atarak sektöre yön vermiştir. Türk malı ilk ütüyü 1967 yılında, ilk mekanik süpürgeyi 1968 yılında, ilk mutfak robotunu 1991 yılında ve ilk elektrikli cezveyi 2003 yılında üreten Arzum, 2001 yılında sektörde 3 yıl garanti uygulamasını başlatarak sektörde garanti sürelerini uzatan ilk marka olmuştur.

"Sen dokunursun değişir dünya" mottosuyla tasarladığı ürünlerle, yerel ve uluslararası birçok prestijli ödüle layık görülen Arzum, 2014 yılında Türk kahvesinde bir devrim yaratarak, doğrudan fincana servis özelliğiyle bir ilk olan Arzum OKKA Türk Kahvesi Makinesini yurt içi ve global pazara sunarak büyük bir başarı elde etmiştir. 2015 yılında dünyadaki devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality Programı kapsamına alınan Arzum, OKKA’nın başarısı ile Türk kahvesi kültürünü dünyaya yaymak üzere global bir misyonu da yerine getirmektedir.

Bugün gıda hazırlama, pişirme ve kızartma, içecek hazırlama, temizlik, kişisel bakım, ütü olmak üzere 6 ürün kategorisinde 250'den fazla ürünüyle yılda 3 milyonu aşan satış gerçekleştiren Arzum, dünyanın 30’a yakın ülkesinde 10 milyon eve ulaşarak "dünya markası olma" yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

  • 1966’da yerli bir marka olarak doğan Arzum, 50 yılı aşkın süredir 6 farklı kategoride küçük ev aletleri sektöründeki ürünlerini tüketicilerin hizmetine sunmaktadır. Firma bünyesinde hiçbir üretim tesisi yoktur. İç ve dış buluşçulardan alınan fikirler firma içinde olgunlaştırılmakta ve portföyde bulunan yerli veya yabancı üreticilere atanarak üretim gerçekleştirilmektedir.
  • Şirketin 2018 toplam cirosu 361,4 M TL ve ihracat cirosu 30,1 M TL'dir. 2018 yılında 141 kişinin çalıştığı şirkette öncelikli ihracat pazarları Avrupa ve Orta Doğu'dur.
  • Fikir atolyesi ve çalışan takdir sistemi ile çalışanlar inovasyona teşvik edilmektedir.
  • Açık inovasyon sistemi ile müşteriler, dış buluşçular ve üreticiler sürece dahil edilmektedir.
  • Fikir sahipleri fikrin ticarileştirilmesine kadar sürecin içinde tutularak katkıları sağlanmaktadır.
  • Arzum Fikir Atolyesi prosedürü ile fikri ürüne dönüşen buluşçuların ürün başına kar payı alması sağlanmaktadır.
  • En İnovatif 3 Ürün
  • Türkiye'deki Starbucks'larda uzun süredir kullanılan ve O.Doğu'daki Starbucks şubelerinde de kullanılmaya başlanan OKKA ile her ortamda aynı tatta pişirilen Türk Kahvesi'nin fincana direk servisi sağlanmaktadır. 2018 yılındaki çalışmalar ile cihaza ''Google Asistan'' özelliği eklenmiştir.OKKA Minio; tabandan güç aktarımı ve buhar sıcaklığı algılama ile maliyet odaklıdır. Rakiplerine eder /değer noktasında öncülük etmiştir. 2,5 senelik sürede 600.000 adete yaklaşan satış gerçekleştirilmiştir.Dokunmatik ekranlı OKKA Grandio; akıllı su teknolojisi ile depodaki su miktarının müşteriye anlık bildirimi, otomatik kalibrasyon ile her ortamda aynı tat ve üzerindeki 4 ayrı patent ile korunan kontrol algoritması ile ayrışan bir üründür.
  • Fikir üretimi, çalışmalara aktif katılım, sorumluluk alma ve sürekliliği teşvik etmek için puanlama sistemi bulunmaktadır.Fikir atolyesi kapsamında fikir başına para ödülü verilmekte ve bu fikirlerin ürüne yansıması durumunda ürün başına elde edilen kardan pay almaları sağlanmaktadır.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

SİSOFT SAĞLIK

SİSOFT SAĞLIK

1987
Bilişim Hizmetleri

  • 1987 yılında Ömer SİSO tarafından kurulan Sisoft, ilk hastane otomasyonunu 1991 yılında hastanelerin hizmetine sunmuştur. Sisoft, 1997 yılına kadar DOS tabanlı olarak ürettiği yazılımlarını, bu yıldan itibaren Windows tabanlı ve Oracle altında çalışan yazılımlar ile üretmeye devam etmiştir. Yeni nesil 3. Kuşak web tabanlı yazılım, Sisohbys markası ve ''işletim sistemi ve web tarayıcı bağımsızlığı'' sloganı ile sağlık kurumlarının beğenisine sunuldu.
  • 2012 yılında Türkiye'de ilk defa ''Kağıtsız Hastane'' sistemini uygulayan Sisoft, pilot hastane olarak seçtiği Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesinde çalışmalarını başarı ile tamamlamış ve bu hastane ilk ''Kağıtsız Hastane'' unvanını, uluslararası HIMSS organizasyonu tarafından Sisoft sayesinde almaya hak kazanmıştır.
  • Şirketin 2018 yılı cirosu 24.186.121 TL olup, 883.524 TL ihracat tutarı bulunmaktadır. 106 personel merkezde olmak üzere hastane personelleri ile birlikte toplamda 350 personele sahiptir. Öncelikli ihracat pazarları ise ABD, Pakistan, Suudi Arabistan, Lübnan, Azerbaycan, Kenya, Kazakistan, Nijerya, Senegal, Sudan, Katar, Suriye ve KKTC olarak belirlenmiştir.
  • En inovatif 3 ürün
  • HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi)- Merkezi yapıda ve bulut sistemi ile bütün sistemlerin tek çekirdek yapıda çalışması ve çoklu dil özelliği,PACS (3D Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi)- MR kesitlerinin ve bütün organların sanal ortamda ve 3 boyutlu görüntülenmesi ve firmamızca üretilen gözlükle sanal sörfe izin vermesi,Mobil Çözümler- Hastane otomasyonunun IOS, Android ve Windows Mobile üzerinde çalışması, sektörde tek çekirdek yapıda çalışan bir yapıya sahip olması
  • Sisoft için yeni ürün geliştirmenin başlıca amacı, müşterilerin ihtiyaç ve beklentileri, küresel rekabet yapısında meydana gelen değişmeler, pazarlama olanaklarındaki değişimler, ürün yaşam çevrimin kısalması, bilginin yayılma hızı, işletmeler ya da ülkeler arası işbirliği, müşteri odaklılığının artması, pazarın ve rekabet ortamının giderek büyümesi, teknolojideki değişmeler, olası risklerin azaltılması ve rekabeti arttırmak için maliyetlerin azaltılması şeklinde sıralanmaktadır.

İNOVASYON KAYNAKLARI

TUSAŞ - TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

TUSAŞ - TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

1973
Ankara
Savunma ve Havacılık Sanayii
Uçak, Helikopter, İHA, Uzay, Komponent Üretimi

  • Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 1973 yılında Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
  • Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak F-16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte; F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetlerimize teslim etmek üzere TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kurulmuştur.
  • 25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumuna gelmiştir.
  • Ciro: ~8 milyar TL (~1,6 milyar $). İhracat: 542 milyon $. 2018 yılı sonu verilerine göre çalışan sayısı 8.022'dir. Mevcut ihracat pazarı ağırlıklı olarak, büyük havacılık firmalarının yer aldığı ABD ve Avrupa ülke / bölgelerinden oluşmaktadır. Özgün ürünleri için potansiyel ihracat pazarları ise öncelik sırasına göre Asya, Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika'dır.
  • Ayrıca, 2019 yılında dahil olunan İnoSuit Programı kapsamında inovasyon uygulamalarının etkinliğini geliştirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir.
  • En İnovatif 3 Ürün
    T129 ATAK Helikopteri
    HÜRKUŞ: Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı
    ANKA: Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance) İHA Programı
  • Çalışanlar tarafından geliştirilen iyileştirme önerileri TUSAŞ Öneri Sistemi bünyesinde toplanmaktadır. Öneriler hayata geçirildikten sonra doğrudan ve dolaylı kazanç hesabı yapılmakta ve en yüksek kazanç sağlayan öneriler 3 aylık periyotlarda ', 'Öneri Sistemi Ödül Töreni' 'nde değerlendiriliyor. Ayrıca yüksek kazanç sağlayan tüm öneriler, elde edilen kazanç doğrultusunda para ödülü ile ödüllendirilmektedir.

İNOVASYON SONUÇLARI

EAE ELEKTRİK AYDINLATMA ENDÜSTRİ SANAYİ VE TİCARET A. Ş.

EAE ELEKTRİK AYDINLATMA ENDÜSTRİ SANAYİ VE TİCARET A. Ş.

1973
Enerji

  • EAE Grup içinde yer alan EAE Elektrik Aydınlatma %100 yerli sermayeyle kurulmuş olup, ürünlerin gelişimi şirketlerin bünyesinde yer alan Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilmektedir. Her biri alanında uzman kadrosuyla, gücüne güç katan EAE Grup; Türkiye elektrik ürünleri piyasasının önde gelen kuruluşları arasındadır. Grup şirketi 1973 yılında İstanbul Güngören'de bulunan fabrikasında elektrik sektöründeki yolculuğuna başlamıştır. Daha sonra sırasıyla 1983 yılında aydınlatma, 1996 yılında makine, 2004' de elektroteknik ve 2009' da teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketleri bünyesine dahil etmiştir. Her geçen yıl üretim ve faaliyet alanını genişletmiştir. 2019 yılında EAE Almanya faaliyetlerine başlamıştır.
  • EAE Elektrik Aydınlatma grup şirketi olup fimanın %97 EAE Elektrik firmasına aittir. 2018 yılı EAE Elektrik bölümü cirosu 1.031.935.856 TL ve EAE Aydınlatma bölümü cirosu 209.455.952 TL olup konsolide bütçede ciro toplamı 1.241.391.808 TL dir. EAE Elektrik Aydınlatma Endüstri San. ve Tic. A.Ş.' de 146' sı beyaz yaka olmak üzere toplam 374 çalışanı bulunmaktadır.
  • En inovatif 3 ürün;
    Light Guide (Işık Kılavuzu): Bu projede, ülkemizde üretimi bulunmayan, geniş kullanım alanlarına sahip, yüksek verimli, kolay yönlendirilebilen, homojen aydınlatma sağlayabilen, güç ayarlı, tam renk karışımı yapabilen dalga kılavuzlarının tasarımı ve kullanımı amaçlanmıştır.
    SRound: SRound, (@75 derecede) 60.000 saati aşan armatür ömrü sayesinde flouresanlı armatürlere nazaran 2 kat, metal halideli armatürlere nazaran 6 kat daha uzun ömürlüdür.
    HCL (Human Centric Lighting)
  • Gelirlerin artmasında en önemli faktörler ürün çeşitliliği, müşteriye özel çözümler ve satış adetlerin arttırılması olarak listelenebilir. Satış adetlerin artması ve kapasitenin karşılanması için organizasyonel inovasyon yapılmış ve iş modeli geliştirilmiştir. Şu anda 65.000 m2 yeni Aydınlatma imalatı fabrikasıyla Avrupa'nın en büyüğü olmak istemektedir. Ürün çeşitliğinin geliştirilmsinde inovatif çözüm gerektiren problem/ihtiyaç/fırsatları analiz eder. Varsa rakip çözümlerini ve patentlerini inceleyip en iyi çözüm örneklerini araştırır.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

TÜRK HAVA YOLLARI ANONİM ORTAKLIĞI

TÜRK HAVA YOLLARI ANONİM ORTAKLIĞI

20.05.1933
İstanbul
Lojistik, Taşımacılık, Kargo Hizmetleri
Havayolu Taşımacılık, Lojistik ve Kargo Hizmetleri

Türkiye’nin “yükselen değeri” Türk Hava Yolları, 1933 yılında 5 uçakla başladığı yolculuğuna bugün, 328 (yolcu ve kargo) uçaktan oluşan filosu ve ilk günkü heyecanı ile devam ediyor. Kaydettiği büyüme rakamları ile dünyanın önde gelen havayolu şirketleri arasında yer alan Türk Hava Yolları, 2013 yılında aldığı önemli kararla Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük uçak alımına imza attı. Bayrak taşıyıcı havayolu bu adımla, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde filo yaş ortalamasını korumak suretiyle hizmet kalitesinde çizdiği yükselen grafiği daha da yukarılara çekmeyi hedefliyor. Mevcut 170 uçaklık siparişi ve kiralanacak/kira süresi sona erecek uçaklar göz önüne alındığında, 2023 yılı sonunda Türk Hava Yolları filosunda kargo uçakları dâhil, toplam uçak sayısının 500’ü bulması bekleniyor.

Bugüne dek, Türk Sivil Havacılık tarihinde birbirinden önemli, sayısız girişime imza atan milli havayolu, bu misyonu kesintisiz, bilfiil yerine getirmeye devam ediyor. THY iştiraki Türk Hava Yolları Teknik AŞ’nin, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda inşa ettiği yeni bakım onarım tesisinin 2014 itibariyle hayata geçirilmesi hâlihazırda yaklaşık 7.000 kişiye istihdam sağlayan tesisin yıllık cirosunun, iştirakleri ile birlikte (TEC, Goodrich Turkish Technic Service Center, TCI Turkish Cabin Interior, TSI Seat Industries) 1,5 milyar ABD Dolarına ulaşması öngörülüyor.

Türk Hava Yolları’nın son yıllarda hayata geçirdiği önemli icraatlardan bir diğeri ise; Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Turkish Seats Industries – TSI); Türk Hava Yolları A.O. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Assan Hanil ortaklığında kurulan ve tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanan ilk yerli uçak koltuğu üretimi. 2014 yılında, havacılık gündeminde önemli ölçüde yer bulan proje, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı; 2023 vizyonu doğrultusunda açıklanan, ‘yüzde yüz Türk uçağı üretimi’ hedefi kapsamında, 5 milyon dolarlık bir yatırımla oluşturuldu. Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş., ilk yerli tasarım uçak koltuğunun üretim montajını, ilk aşamada Boeing 737-800 üzerinde gerçekleştirmenin akabinde, Airbus A319-320 ve 321 tipi uçaklardaki ekonomik ömrünü tamamlayan koltukları da yerli tasarımlarla yenilemeyi sürdürmekte.

Ergonomisi ve yolculara sunduğu konforlu seyahat alanı sayesinde yolcu memnuniyetini bir üst seviyeye çıkarmanın hedeflendiği proje kapsamında ilk etapta sadece filodaki uçakları yenileyen şirket, Boeing ve Airbus ile sürdürülen görüşmelerle birlikte fabrika çıkışlı uçaklara da yerli koltuk üretimi sağlamakta.

Tasarımının tamamı yine Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilen ilk yerli kabin içi mutfak (galley); TCI (Turkish Cabin Interiors), Türk Hava Yolları A.O., Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve TAI ortaklığında kurulan Türk Sivil Havacılığının bir diğer öncü girişimi olarak ön plana çıkıyor. Türk Hava Yolları 2014 yılında, TCI uçak mutfak ekipmanları ile donatılmış, ilk ticari uçağı teslim almanın akabinde yine bu mutfaklarla donatılmış uçakları filosuna dâhil etmeyi sürdürüyor.

  • Türk Hava Yolları, 1933 yılında 5 uçakla başladığı yolculuğuna bugün, 326 (yolcu ve kargo) uçaktan oluşan filosu ve ilk günkü heyecanı ile devam ediyor. Kaydettiği büyüme rakamları ile dünyanın önde gelen havayolu şirketleri arasında anılan Türk Hava Yolları, 2013 yılında aldığı önemli kararla Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük uçak alımına imza attı. Bayrak taşıyıcı havayolu bu adımla, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde filo yaş ortalamasını korumak suretiyle hizmet kalitesinde çizdiği yükselen grafiği daha da yukarılara çekmeyi hedefliyor. Mevcut bulunan büyük ölçekli uçak siparişleri ve kiralanacak/kira süresi sona erecek uçaklar göz önüne alındığında, 2023 yılı sonunda Türk Hava Yolları filosunda kargo uçakları dâhil, toplam uçak sayısının 500’ü bulması bekleniyor.
  • 2018 Yılı cirosu: 10, 9 milyar EUR Çalışan Sayısı: 28597 (2019) Öncelikli İhracat Pazarı:A.B.D., Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, İngiltere.
  • En İnovatif 3 Ürün:
    Havalimanı Deneyimi; Havaalanı Navigasyon: İstanbul Havalimanı’nda, yolcu deneyimini yeni bir boyuta taşınan Deneyim Tasarımı Projesi’nde ürün ve hizmet süreçlerini, personel davranışı ile fiziksel alanları müşteri odaklı bir bakış açısıyla yeniden tasarladı.
    Engelsiz uçuyoruz projesi: Engelli yolcular, sistem doğrulama nedeni ile satış ofislerine bizzat giderek sağlık raporlarını ve biletlerini beyan etmek zorunda kalıyorlardı. Ancak ilgili müdürlükler ile birlikte engelli yolcular için satış ofislerine gitmeden Miles&Smiles very tabanına online form ile üyeliği gerçekleştirerek Mobil ve Web kanallarından bilet alabilmeleri sağlandı.
    IATA – Airsat Karşılaştırmalı Müşteri Memnuniyet Dashoard’u
  • Çalışanları öneri vermeye ve projelerini sahiplenmeye yönlendiriyor. Çalışanlara yılda 4 kere 1gr ila 14,5 tam altın kazanma şansı sunuyor. Ayrıca sicillerine de işleyerek isimlerini duyuruyor. En başarılı 9 önerinin sahipleri Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarına sunum yapma şansı elde ediyorlar.Yılın en iyisi seçilen projeyi anlatan kısa bir film çekerek kurum içi internet sitesinde ve dergisinde yayınlıyor.

KOBİ BİRİNCİLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

BARİDA MAKİNA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

BARİDA MAKİNA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

2007
Bursa
Makine ve Aksamları
Makina, Robot, Otomasyon Ürünleri ve Tasarım Hizmetleri

ETCOMA Fransa A.Ş tarafından 1993 yılında Bursa’ da kurulan ETCOMA Sanayi Mühendisliği, 15 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesini 2007 yılında kurulan BARİDA Makine ile birleştirmiş, böylece güçlendirdiği yönetim kadrosuyla üretim kapasitesini %300 oranında artırmıştır.

Otomasyon sistemlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü mühendislik, danışmanlık, anahtar teslim proje yönetimi, sistem tasarımı ve servis hizmetlerinin tamamını tek bir kaynaktan sunmaktadır.

Özel Ekipmanlar, seri üretim montaj hatları, kontrol ekipmanları tasarlamaktadır. Hidrolik, Pinomatik sistemleri, elektronikle buluşturup programlamaktadır.

  • 2007 yılında kurulan Barida Makina 11 yıl içerisinde 9 kat büyüme kaydederek, başta otomotiv olmak üzere, beyaz eşya, inşaat, elektrik, gıda, ilaç gibi çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerine özel üretim ve montaj hatları, test makinaları ve kontrol ekipmanları tasarlayıp üretirken, ihtiyaca yönelik her türlü mühendislik, proje ve otomasyon çözümleri sunabilen bir konuma ulaşmıştır.
  • Fransa ve İspanya gibi Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Çin, Hindistan, Bulgaristan, Slovenya, Rusya gibi ülkelerin yer aldığı 14 ülkeye özel makina ihraç etmektedir.
  • 2018 yılı cirosu 63 Milyon TL ve 19 Milyon TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 175 kişidir.
  • 2018 yılında ISO 9001:2015 kalite belgesi almıştır
  • Kurulduğundan bu yana TÜBİTAK ve KOSGEB destekli 14 adet ulusal projeyi başarıyla tamamlamış; 2 adet uluslararası Avrupa Birliği Ar-Ge projesinde de ortak olarak yer almıştır. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri Destek Programından da 2017 yılında faydalanmaya başlarken; yine Ticaret Bakanlığı tarafından destekli Uluslararası Rekabeti Geliştirme projesinde, BTSO liderliğinde oluşan Makina Kümesinde de yer almaktadır.
  • Ortalama 50 personeli olan Ar-Ge Merkezi vardır ve Ar-Ge personelinin %60’ı araştırmacı statüsündedir, 4’ü yüksek lisans derecesine sahip; 1'i doktora, 6'sı yüksek lisans olmak üzere 7 kişi lisansüstü öğrenimini sürdürmektedir. Yürütmüş olduğu projelerde, Bursa Uludağ Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Atılım Üniversitesi gibi farklı üniversiteler ile işbirlikleri gerçekleşmektedir.
  • Barida Makina 5 adet tasarım tesciline sahiptir. 3 adet ulusal; 1 adet uluslararası patent başvurusu vardır.
  • En inovatif 3 ürünü: ''Yeni Nesil DL, DAB Aydınlatma Kanalı ve Ürün Özelliklerine Uygun, Esnek, Akıllı İmalat Sistemi”, “Lazer Kaynak Dikişli Paslanmaz Çelik Boru Üretim Sistemi” ve “Binek Araçlarda Kullanılan LPG Tanklarında Sızdırmazlığın Kontrolüne Yönelik Kamera Destekli Test Makinası”''
  • Personelinin sempozyum, kongre, konferans, panel, zirve, seminer, eğitim, fuar gibi etkinliklere katılımı desteklenmektedir.
  • Firmanın inovasyon çalışmaları, kurumsal hedeflere ve stratejilere hizmet edecek şekilde kurgulanmaktadır. Proje süreçlerinde planlanan faaliyetler için veriye dayalı öngörüler oluşmakta, karşılaşılması muhtemel problemlere hızlı ve etkin çözümler geliştirilmesine olanak sağlanmaktadır.

İNOVASYON ORGANİZASYONU VE KÜLTÜRÜ

ALOTECH İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ TİCARET A.Ş.

ALOTECH İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ TİCARET A.Ş.

2007
Bilişim Hizmetleri

  • AloTech, müşterilerine çağrı merkezi hizmeti sunmak isteyen işletmelere tüm çağrı merkezi fonksiyonlarını internet üzerinden ‘’hizmet’’ olarak sunmayı hedefleyen bir teknoloji şirketidir.
  • Geleneksel teknolojilerin aksine donanım, yazılım, sunucu gibi yatırım maliyetleri ve bakım, onarım, lisanslama ve upgrade gibi işletme gereksinimleri olmayan bulut hizmetleriyle çağrı merkezlerine esneklik, maliyet avantajı, yönetim ve kullanım kolaylığı kazandırmayı hedefleyen AloTech bu yaklaşımıyla Bulut teknolojilerinin Türkiye’deki öncüleri arasında yer almaktadır.
  • •AloTech hem Ar-Ge Merkezi hem de teknopark kuruluşu olarak, ulusal Ar-Ge fonları kapsamında TUBITAK ve KOSGEB tarafından desteklenmektedir. Bugüne kadar Boğaziçi, İTÜ, Özyeğin, Koç, Marmara Üniversitesi işbirliği ile 5 TUBITAK TEYDEB projesi tamamlamıştır
  • 2018 yılı cirosu 6 Milyon TL ve 5 Bin TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 42 kişidir.
  • Alotech, bir teknoloji start-up'ı olarak Türkiye'den küresele çıkan ilk unicorn olmayı hedeflemektedir.
  • En inovatif 3 ürünü: Bulut santral, bulut çağrı merkezi, Alotech Whatsapp çözümü ICR
  • Dünya üzerinde Google Cloud üzerinde App Engine kullanarak geliştirilen ilk çağrı merkezi çözümü olarak Google Vaka Analizi yayımlanmıştır.
  • CEO katılımı ile yeni konu ve çözümler odaklı brainstorming toplantıları, her üç ayda bir Ar-Ge ekibi değerlendirme toplantıları, her çarşamba tüm personelin katılımı ile mesai sonrası değerlendirme toplantıları organize edilmektedir.
  • Inovasyon merkezli yeni talep ve hedefler tüm ekibin tam bir entegrasyonu ve içselleştirmesi ile gerçekleştirilmektedir.
  • Udemy üzerinden kişisel gelişim odaklı faydalanılabilecek, onlarca ders uzmanından alınan eğitimler tüm personelin erişimine açıktır.
  • Gerçekleşen yeni inovasyon projelerinin fikir sahiplerine yönetim olarak teşvik ödülleri takdim edilmektedir.
  • Bağımsız bir kuruluş tarafından müşteri memnuniyeti anketi yapılmakta ve saha ihtiyaç analizi ve rekabetteki inovatif konumumu yakından takip edilmektedir.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

VERİBİLİM YAZILIM BİLGİSAYAR SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

VERİBİLİM YAZILIM BİLGİSAYAR SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

2009
Bilişim Hizmetleri

  • 2009 Yılında CRM hizmeti vermek üzere kurulan Veri Bilim halihazırda Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta faaliyet gösteren %100 yerli sermayeli bir yazılım şirketidir.
  • 2018 yılı cirosu 4,7 Milyon TL ve 250 Bin TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 18 kişidir. Pakistan, Etiyopya, Demokratik Kongo’da ofisleri bulunmakta ve 2021 yılına kadar 10 ülkede daha ofis açmayı hedeflemektedir.
  • Çoğunluğu Bilgisayar mühendisleri, matematik mühendislerinden oluşan bir kadro ile 20’ye yakın ülkede ağırlıklı olarak ilaç sektöründe 100'ü aşkın müşteri; 25.000 civarında kullanıcıya hizmet vermektedir.
  • En inovatif 3 ürünü:
    - Veribase Veri Yönetim Sistemi - Yazılımların yönetim paneli ile şirketimize özgür veritabanı modeli olan sarmal veritabanı üzerinden geliştirilmesi.
    - Farma Force - İlaç Sektörü için özelleştirilmiş CRM sistemidir. Pek çok inovatif geliştirmeyi içermektedir.
    - CLM - Sunumların Elektronik ortamda yapılmasını ve izlenmesini sağlayan araçtır.
  • “Bir Fikrim Var!'' isimli portal ile sürekli olarak kullanıcılarından, müşterilerinden ve ekibinden inovasyon fikirleri almaktadır.öncelikli olarak yönetim tarafından değerlendirmekte ve sisteminde geliştirmektedir. Fikir sistemde geliştirilmiş ise, fikir sahibi işlemin tamamlanması ile ilgili bilgilendirilir ve test etmesi istenir. Fikir test edildikten sonra canlı ortama taşınır ve diğer tüm kullanıcılarımıza yenilik bilgisi olarak gönderilir. Portal üzerinden alınan fikirler gruplanarak raporlanmakta, fikirlerin uygulanma, geliştirme aşamaları ve gecikmeler takip edilmektedir.

İNOVASYON KAYNAKLARI

ULAK HABERLEŞME A.Ş.

ULAK HABERLEŞME A.Ş.

2017
Telekomünikasyon

  • Ulak Haberleşme ülke güvenliği açısından kritik öneme sahip geniş bant haberleşme ve bilişim altyapı sistemlerinin Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirmek, söz konusu sistemlerin üretimini, test, montaj ve entegrasyonunu, satış ve pazarlamasını, eğitim, bakım ve destek hizmetini vermek amacıyla SSTEK Savunma Sanayii Teknolojileri A.Ş. tarafından 20 Nisan 2017 tarihinde kurulmuştur. ASELSAN, ULAK Haberleşme A.Ş.’nin %51 hissesini, 1 Ekim 2018’de, Savunma Sanayii Teknolojileri A.Ş. (SSTEK)’den devralmıştır.
  • 2018 yılı cirosu 115 Milyon TL ve. Çalışan sayısı ise 70 kişidir. Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya, Asya hedef ihracat pazarlarıdır.
  • Tüm firma süreçleri inovasyon yaklaşımına göre kurgulayan ve yapılan her işte inovasyonu ön plana alan bir yaklaşımla hareket edilmektedir. Teknolojiyi sadece takip eden değil, üreten ve geliştiren mottosuyla ürünlerimizi geliştirmeye ve çalışmalarımızı bu doğrultuda ilerletmeye prensip edinen bir yaklaşım benimsenmiştir.
  • En inovatif 3 ürünü: ULAK Baz istasyonu, Maya SDWAN, Maya SDDC
  • Çalışanlara inovatif çalışmaları için İkramiye, ödül, teşvik uygulamaları vardır.
  • Proje yönetiminde öğrenilen dersler dokümante hale getirilerek Confluence üzerinde ilgili proje dizininde saklanmaktadır. Erişim yetki düzeylerine göre personelin erişimine açık hale getirilmiştir. İnovasyon projeleri için her zaman erişilebilir durumdadır.
  • Tasarım ve tasarım yönetimi yazılım geliştirmeden ayrı tutulmayarak tüm geliştirme projelerinin tasarım planları mevcuttur. Bu planların içerisinde kullandığı tasarım yöntemlerinin tamamı detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Yazılım tasarımı yönetiminde kullanılan ölçüler ile performans takibi yapılmaktadır.

İNOVASYON SONUÇLARI

ÇİZGİ TEKNOLOJİ ELEKTRONİK TASARIM VE ÜRETİM A.Ş.

ÇİZGİ TEKNOLOJİ ELEKTRONİK TASARIM VE ÜRETİM A.Ş.

1994
Elektrik Elektronik ve Hizmet

  • Çizgi Teknoloji 1994 yılında makine ekipman kontrolü sağlayan otomasyon süreçleri ve PLC tasarım, yazılım ve imalatı yapmak üzere kurulmuştur. Son yıllardaki yeniliklere bağlı olarak Otomasyon süreçlerinde kullanılan endüstriyel PC ve ekran çözümleri, ameliyathaneler için kontrol paneli ve medikal PC, poliklinik, hasta başı ve odası bilgi ekranları, havaalanları, hastaneler, AVM’ ler gibi insan yoğunluğu bulunan alanlarda kullanılan bilgilendirme ve yönlendirme ekran grupları üretmektedir.
  • BRİSA, İstanbul Havaalanı (İGA), Acıbadem, BOSCH, TURKCELL, VESTEL, TAV, MİGROS, ECZACIBAŞI, ASELSAN vb. büyük firmalara hizmet vermiştir.
  • Sektördeki hedefi, katma değeri yüksek, yenilikçi teknoloji ürünlerini dünyaya sunan prestijli bir marka olmak ve medikal, askeri, sanayi ve hizmet sektörleri için profesyonel bilgi işlem ve iletişim sistemlerine yönelik yerli, özgün, yenilikçi donanımlar tasarlamak, üretmek ve bu donanımlar üzerinde etkin yazılımlar geliştirerek paydaşlara optimum çözümler sunmaktır.
  • 2018 yılında kurduğu AR-GE merkezimiz ile
  • 2018 yılı cirosu 22 Milyon TL ve 254 Bin TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 75 kişidir. Endonezya, Tayland ve Brezilya’ya ihracatı bulunmaktadır.
  • En inovatif 3 ürünü: “İstanbul Havalimanı Yolcu Bilgilendirme Kiosku”, “Endüstriyel Bilgisayar - IPC 700 ürün ailesi”, “Uluslararası Denizcilik Standartları ile Uyumlu Çalışabilen Dayanıklı ve Uygun Maliyetli Monitör”
  • 2018 yılı BT500 listesinde Türkiye Merkezli Donanım Üreticileri kategorisinde 22. sırada yer almıştır.
  • Pazar ihtiyaçlarına uygun olarak yeni teknoloji ve yaklaşımlarının araştırma ve geliştirme süreçleriyle beslenip ürün portföyünde sürekli yenileme ve genişlemeye gidilmiştir.
  • Firma süreçlerini iyileştirme çalışmalarıyla akıllı süreç yönetimini daha uygulanabilir kılmış, üretim süreçlerimizi yalınlaştırarak daha fazla verim ve sürdürülebilir kalite ile geliştirmiştir.
  • Organizasyonel yapısını firmanın ürün ve süreç bazında yaşadığı dönüşümlere uygun olarak yeniden düzenlemiştir.
  • Son 4 yılda ciroda %30 büyüme, faaliyet karında %42 büyüme sağlamıştır.

KOBİ İKİNCİLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

TEKNOPALAS YÜKSEK TEKNOLOJİ SİSTEMLERİ A.Ş.

TEKNOPALAS YÜKSEK TEKNOLOJİ SİSTEMLERİ A.Ş.

2005
Bilişim Hizmetleri

  • Teknopalas Yüksek Teknoloji Sistemleri A.Ş Oylum gurup altında 2005 yılında, IOT/RFID teknolojileri üzerine dikey uzmanlık hedefi ile yola çıkmıştır. Odağını kaçırmadan 14.yılını tamamlayan Teknopalas, bu süre zarfında ürünleşmeye önem vermiş ve IOT alanında hem yazılım hem de donanım olarak yüzlerce ürün geliştirmiştir. Teknolojide bulut tabanlı değişimi gözlemleyen Teknopalas 2020 hedeflerine tüm yazılım ürünlerini buluta taşıma kararı almış ve bu şekilde uluslararası anlamda IOT alanında rekabetini güçlendirmeyi hedeflemektedir.
  • 2018 yılı cirosu 12,5 Milyon TL’dir. Çalışan sayısı ise 35 kişidir. Öncelikli ihracat pazarı ülkeler: Libya, İran, Azerbaycan, Gana’dır.
  • Ar-Ge Merkezi olan inovasyon sürecine tüm çalışanlarını dâhil eder, fikirleri ünvanlardan soyutlayarak özgün fikirleri değerlendirir ve hayata geçirmek için tüm imkanlarını seferber eder. Bununla birlikte zorlu ekonomik şartlarda bile yıllık cirosu azalırken Ar-Ge ve İnovasyon yatırımını 2 katına çıkararak konuya bakış açısını kanıtlamıştır.
  • En inovatif 3 ürünü: “Kumaş Takip Otomasyon Sistemi”, “Endirek Ebeveyn Takip Sistemi”, “Kumaş Dokuma Tesislerinde Bobin Takip Sistemi
  • ISO 9001 kapsamında müşteri memnuniyet anketleri sonucu 5 üzerinden ortalama 4,5 almıştır
  • Personelden gelen özgün fikirler değerlendirilir. Hedeflere ulaşmak için gerekli ekipman ve makine yatırımından kaçınılmadığı gibi ekiplerin motivasyonunu yükseltmek için sosyal etkinlikler düzenlenir. Ayrıca satış stratejileri ile piyasadaki ihtiyaç duyulan açık alanlar tespit edilerek yeni projelerin doğuşu tetiklenmektedir.
  • Şirket içi oluşturulan açık-demo alanları tüm personelin fikirlerini test edebilme ve hatta prototip oluşturabilmelerine olanak sağlamaktadır.''
  • Süreçlerdeki tüm çıktıların paylaşıldığı ve kayıt altına alındığı birden fazla platform bulunmaktadır. Böylece geçmiş süreçlerden kazanılan deneyimler ile yapılmış hataların etrafından dolaşılarak mevcut süreçlerin başarıya ulaşma yolu kısaltılır ve bir sonraki hedeflerin gerçekleşmesinde baz oluşturulur.

İNOVASYON ORGANİZASYONU VE KÜLTÜRÜ

MUBİTEK TASARIM BİLİŞİM MAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

MUBİTEK TASARIM BİLİŞİM MAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

2009
Bilişim Hizmetleri

  • Mubitek tasarım ve tasarımda yazılım faaliyetler göstermek üzere 2005 yılında kurulmuş ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet vermektedir.
  • Kurulduğu günden bugüne %80'i yurtdışı ana sanayilerde kullanılan 900'ye yakın kalıp tasarlayarak ihracatını yapmıştır.
    BMW, Mercedes, Audi, Porche, Aston Martin, Renault, Pegautto, Lancia, Ferrai, maclaren, Maserati, Fiat, Iveco gibi hemen hemen tüm otomobil üreticileri ile çalışmıştır.
  • Tasarımda verimliliği %35'e varan, endüstri 4.0'ı içeren Bilgisayar Destekli Tasarımda (CAD) plug-in uygulamalar, Akıllı Standart Parça Kütüphaneleri ve yerli milli CAD programı geliştirmiştir.
  • Bugüne kadar 10'dan fazla Tübitak ve Kosgeb projesi yapmıştır. Halen TÜBİTAK 1511 ve KOSGEB destekli devam eden projeleri vardır.
  • 2018 yılı cirosu 3 Milyon TL ve 1 Milyon TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 11 kişidir. İtalya, Romanya, Almanya, Macaristan, İspanya, Polonya ihracat pazarlarıdır.
  • Çalışanları düşünmeye yönlendiren design thinking metodoojisi gibi 54 farklı teknik, yenilikçi strateji ve açık İnovasyon yönetimi uygulamaktadır.
  • Bilgiye erişimi, kullanımını sağlama ve geleceğe aktarabilme amacıyla bir proje yönetim sistemi (yazılım) kullanmakta, başarılı inovatif fikirleri ödüllendirmekte, projede başarılı olma oranına göre çalışanları tanımlanmış oranlarda ve aylık olarak prim ödemesi yapmaktadır.
  • İstanbul Teknik Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile işbirlikleri vardır.
  • En inovatif 3 ürünü: Akıllı Tasarım Programı, Akıllı Standart Parça Kataloğu, Yerli ve Milli CAD programı
  • Personellerinin inovasyona karşı tutumunu belirlediğimiz bir skala üzerinden ölçmektedir.
  • Dış ortaklıklarda sorumluklar, zaman ve kaynak planlamaları ve beklenen sonuçlar, çıktılar önceden belirlenmiştir. Çalışanlar da bu süreçten haberdar olduklarından ellerinde mevcut bilgilere göre ilerlemekte ve inovasyon hedeflerine göre insiyatif kullanmaktadır. Personellerin almış oldukları sorumluluk tamamen önceden belirlenen hedefler dâhilindedir.
  • 2015 TET ArGe Proje Pazarı Bilgi İletişim Teknolojisi 1.si, 2016 Sanayi Bakanlığı Verimlilik Ödülleri Mikro İşletme Kategorisi 2.si olmuştur.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

HASSAN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

HASSAN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

1985
Tekstil ve Hammaddeleri

  • 1939 yılında kurulan Hassan Grup bünyesinde yer alan Hassan Tekstil San. ve Tic. A.Ş. 1985 yılında üretime başlamış, başta otomotiv sektörü olmak üzere, inşaat, temizlik bezi, filtre, deri altı, ayakkabı ve doğal afet çadır kumaşı gibi sık kullanılan ve yenilikçi ürünlerin üretilmesi ve geliştirilmesi kapsamında tülbent esaslı dokusuz tekstil yüzeylerin üretimini gerçekleştirmektedir.
  • 2018 yılı cirosu 156 Milyon TL ve 62 Milyon TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 193 kişidir. Öncelikli ihracat pazarlarımız Romanya, Polonya ve İsviçre'dir. Bakanlık onaylı Ar-Ge merkezi vardır.
  • İnovasyon yaklaşımı açık ve net bir biçimde hem personelimizin yararlanması için süreç haritaları üzerinden dökümanlaştırmıştır.
  • İnovasyon stratejisi fikir yönetimine yol gösterecek ve her bir inovasyon projesinde yönetimsel olarak amaçları ortaya koyacak biçimde kurulmuştur. Böylece yeni ürünlerin Ar-Ge çalışmalarının sağlanabilmesinin yanısıra, mevcut ürünlerin, hizmetlerin ya da süreçlerin geliştirilmesi de gerçekleştirilebilmektedir.
  • En inovatif 3 ürünü:
    - ''Güç Tutuşur Su İtici Isı ve Ses Yalıtım Anti Bakteriyel Özelliklerine Sahip Nefes Alabilen Çevre Dostu Tülbent Esaslı Doğal Afet Çadır Kumaşı'' (index17 Ödülleri'nde Sürdürülebilir Ürün kategorisi şampiyonu, XII. Teknoloji Ödülleri finalisti)
    - “Köprü, Viyadük ve Otoyollarda Donmayı Geciktirmeye Yönelik Tülbent Esaslı Geosentetik Malzeme'' (XIII. Teknoloji Ödülleri finalisti)
    - ''Kaymaz Özellikli Dokusuz Tekstil Yüzeyi Esaslı Zemin Koruma Örtüsü''
  • Hareketli yöntemlerin kullanıldığı fikir ve iş geliştirme süreçlerinde disiplinlerarası ekip önceden belirlenmiş Ar-Ge süreç haritaları kapsamında fikirlerin üretilmesini ve projelendirilmesini sağlamaktadır. Ar-Ge Strateji Kurulu tarafından söz konusu fikirler değerlendirilmekte ve proje olarak uygulanabilir olanları seçilmektedir.
  • Fikirden ticarileşmeye kadar tüm süreç, inovasyon stratejileri kapsamında Ar-Ge süreç haritalarına bağlı olarak gerçekleşmektedir.Son 4 yılda 5 adet fikir geliştirme sürecine alınmıştır.

İNOVASYON KAYNAKLARI

BAMA TEKNOLOJİ TIBBİ CİHAZLAR DAN.SAĞ.BİL.TİC. LTD. ŞTİ.

BAMA TEKNOLOJİ TIBBİ CİHAZLAR DAN.SAĞ.BİL.TİC. LTD. ŞTİ.

2010
Mühendislik Hizmetleri

  • BAMA Teknoloji, 2010 yılında robotik rehabilitasyon sistemleri geliştirmek amacıyla Ankara’da kurulmuş bir Ar-Ge şirketidir.
  • Robot Yardımlı Yürüyüş Terapi Sistemi fikri ile yola çıkan BAMA Teknoloji, KOSGEB, TÜBİTAK ve Ankara Kalkınma Ajansı destekleri ile geliştirdiği yenilikçi ve öncü projeleri ile öne çıkan bir teknoloji şirketi haline gelmiştir.
  • Öncelikli hedefi Türkiye ve dünya için daha teknolojik, güvenli ve ekonomik ürünlerle engelli insanların tedaviye ve hayatlarını kolaylaştıran cihazlara ulaşılabilirliğini sağlamaktır.
  • Mekanik-elektronik-yazılım alanlarının kesişiminde yer alarak yarattığı mekatronik çözümler ile sağlık sektöründe tek yerli ve milli üretici olarak yeni teknolojilerin gelişimine katkı sağlamaktadır.
  • 2018 yılı cirosu 8 Milyon TL ve 842 Bin TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 21 kişidir.
  • En inovatif 3 ürünü: ROBOGAIT (13. Teknoloji Ödülleri KOBİ Ürün 1.si) ,VISIOGAIT,FREEGAIT
  • Yaklaşık 50 adet sınai mülkiyet haklarına dair başvurusu mevcuttur.
  • Personelin üniversite ve endüstri iş birliklerinden doğan takım çalışmalarına, kongre ve fuarlara katılım sağlamaları desteklenmektedir.
  • İnovasyon süreçlerinin her aşamasında daha fazla kişi tasarım ve yararlarının farkında olacak şekilde, sürece dahil edilmekte ve çalışanlar proaktif bir şekilde katılım göstermektedir. Kullanılan yazılımlar ve destek dokümantasyonu, hedefler ve öncesinde belirlenen takip yöntemleri ve uygulanan metodolojiler ile tüm aşamaların ölçümleri yapılmaktadır.
  • BAMA Teknoloji fikir aşamasından ürün sertifikasyonuna kadar tüm süreçlerini ISO13485 standartlarında gerçekleştirmekte ve tüm tasarımlarında ilgili medikal standartları gözetmektedir.

İNOVASYON SONUÇLARI

ARKİM KİMYEVİ MADDELER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

ARKİM KİMYEVİ MADDELER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

2011
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri

  • Arkim Kimyevi Maddeler, kullanıldığında ürünlerin raf ömrünü uzatması ve yan etkisiz, doğal içerikli olması gibi özellikleri sayesinde birçok paketli gıda, sebze, meyve, ilaç sanayi, kozmetik gibi farklı sektörlerde kullanılabilen doğal kalsiyum kaynaklarından gıda koruyucusu üretmektedir.
  • 2018 yılı cirosu 160 Bin TL ve 3 Bin TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 4 kişidir. Singapur, Malezya, Endoneyza, Vietnam, Myanmar, Tayland’da distribütör modeli ile oluşturulmuş 7 satış ofisi ve A.B.D’de ise 1 adet satış ofisi bulunmaktadır. A.B.D’de Chobani firmasının desteği ile Cornell Üniversitesinde çeşitli çalışmalar yürütmeyi hedeflemektedir.
  • Son 4 yılda ciroda 5 kat büyüme, faaliyet karında 3,5 kat büyüme İnovasyon harcamalarında 6 kat artış gerçekleştirmiştir.
  • En inovatif ürünleri: ArCa_1100 (Endüstriyel tip) ve Sudayu (ev kullanıcıları ve mikro işletmeler için hazırlanan düşük gramajlı ürün)
  • İTUNOVA TTO'nun ticarileşme ve patent süreci desteğini alan firma, Singapur Sanayi Bakanlığı'na bağlı İnovasyon birimi IPI ile çalışmalar yürütmektedir.
  • Müşterileri ile ortak Ar-Ge çalışmaları, bağımsız laboratuvar çalışmaları, karşılaştırmalı testler yapmaktadır. Özellikle ihracata yönelik çalışma yapan firmalara Ar-Ge desteği sağlamaktadır.
  • Çalışan politikası olarak özellikle, meslek liseleri ile ortak çalışmalar yapmakta, İstanbul Üniversitesi Avcılar Teknokent'te olan merkez ofisisayesinde akademik çalışmaları yakından takip etmektedir.

KOBİ ÜÇÜNCÜLERİ

İNOVASYON STRATEJİSİ

PEAKUP TEKNOLOJİ A.Ş.

PEAKUP TEKNOLOJİ A.Ş.

2012
Bilişim Hizmetleri

  • PEAKUP %100 yerli sermaye ile kurulmuş bir teknoloji şirketidir. Geliştirdiği ürün ve verdiği hizmetlerle kuruluşların ölçek ve sektör bağımsız dijitalleşebilmesini, verimlilik kazanabilmesini ve hem çalışan hem de müşteri deneyimini geliştirmesini amaçlamaktadır.
  • Onaylı Ar-Ge Merkezinde makine öğrenmesi, yapay zeka, mikro-işlemcili devreler ve bulut tabanlı yazılım teknolojileri konusunda yüksek teknolojili ürünler konusunda çalışılmalar yapmaktadır.
  • 2018 yılı cirosu 15 Milyon TL ve 0,9 Milyon TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 47 kişidir. İrlanda, ABD, İngiltere, Dubai, Kırgızistan, Portekiz, Almanya, Suudi Arabistan, Bulgaristan pazarlarındaki müşterilerle çalışma fırsatı bulmuştur.
  • En inovatif 3 ürünü: PassGate, Sign&Go ve Velocity en inovatif ürünlerimizdir.
  • İnovasyon stratejisi kurumun geneline yayılmıştır, belirli departmanlar sahipliğinde ilerlemek yerine farklı departman ve iş birimlerinden çalışanlar tarafından seçilmiş çoğulcu bir modelde önceden tanımlanmış bir sistematik çerçevesinde geçici ekipler kurarak çözüm üreten ve bilgi birikimini sonradan gelenlere aktaran yapılarla sürdürülmektedir.
  • Globalleşme yolculuğunda tekrarlanabilir otonom sistemler yaratmak ve performans odaklı bir kültüre dönüşebilmek için süreç, organizasyon ve pazarlama inovasyonları önceliğinde açık uçlu kurgulanmış yapı, mevcut ürün portföyünü geliştirecek fikirler için spesifik konulara odaklanmaktadır. Çalışanlar, Tedarikçiler, Müşteriler, İşOrtakları ve Toplululuklar odağında gruplanmış paydaşlar ile mevcut strateji uygulanmaya devam etmektedir.
  • Her yıl tüm şirketin katılımıyla düzenlenen strateji toplantılarında çalışanlar tarafından seçilen multi-disipliner ekip üyeleri ile temsiliyet sağlanmaktadır. 2 haftada 1 bir araya gelen ve geri kalan süreçlerde dijital platformlar aracılığıyla iletişim halinde olan sistematik bir yaklaşımla, her 3 aylık dönemde tüm ekiplerle süreç, organizasyon, ürün ve pazarlama başlıklarında geri bildirim toplantıları yapılmakta ve fikir havuzu beslenmektedir. Bu fikirler belirli kriterlerde puanlanarak yönetim kuruluyla paylaşılmakta ve uygulamaya alınmaktadır. Müşteri ve tedarikçilerin de inovasyon döngüsüne katkıda bulunması için Müşteri Deneyimi ekibi aracılığıyla geri bildirimler alınmakta ve açık inovasyon kültürü içselleştirilmektedir.

İNOVASYON ORGANİZASYONU VE KÜLTÜRÜ

DUYAR VANA MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

DUYAR VANA MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

1965
Makine ve Aksamları

  • 1965 yılında İstanbul'da 60 m² lik bir alanda kurulan Duyar Vana, bugün 11.500 m² fabrika alanına ve 5.500 m² dökümhane alanına sahiptir.
  • Pik/sfero döküm, talaşlı metal işleme, akış kontrol ekipmanları, yangın ürünleri üretimi yapmaktadır. Ürünlerinin tamamı ulusal ve/veya uluslararası bir sertifikaya sahiptir.
  • İMMİB-Demir ve Demir Dışı Metaller, OAİB-İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği, Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi üyesidir.
  • 2018 yılı cirosu 106 Milyon TL ve 22 Milyon TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 202 kişidir. 4 Kıta da 20 ülkeye ihracatı bulunmaktadır.
  • 6 Patenti, 3 Patent başvurusu, 9 Faydalı Modeli bulunmaktadır.
  • İnovatif talepler dâhil tüm talepler ''Bir Fikrim Var'' modülü üzerinden sistematik olarak ve her aşaması kayıt altına alınarak işlenmekte, en alt seviyedeki mavi yakalıdan genel müdüre kadar herkes fikrini portala kaydetmekte ve süreç portal üzerinden takip edilip sonuçlandırılmaktadır.
  • Yüksek Lisans ve Doktora yapan personellerin çalıştıkları akademik projeler ile firma uygulamalarını bütünleştirmektedir.
  • •Arel Üniversitesi ile çözüm ortaklığı protokolü, arge sözleşmesi(TTO) ve işbirliği protokolü ile çalışmalar yürütmektedir. •TURQUALITY® Destek Programı kapsamında desteklenmektedir.

İNOVASYON DÖNGÜSÜ

SOLİDİCT YAZILIM DANIŞMANLIK VE BİL. TEK. TİC. A.Ş

SOLİDİCT YAZILIM DANIŞMANLIK VE BİL. TEK. TİC. A.Ş

2011
Bilişim Hizmetleri

  • Solid ICT 8 yıldır Turkcell, TAV, Zorlu Enerji gibi Türkiye'nin önde gelen markalarına dijital ürün ve servis geliştiren bir yazılım şirketidir. Uçtan uca ürün geliştiren ve yöneten bir şirket olarak müşterilerine proje bazlı ve uzun vadede teknik partnerleri olacak şekilde farklı iş modelleri ile çalışmaktadır.
  • Back end, front end, IOS, Android, Test, Proje yönetimi ve Tasarım-UX ekiplerinin tamamını kurum içinde barındırarak sağladığı hizmetleri herhangi bir dış kaynağa ihtiyaç duymadan vermektedir.
    Ayrıca yurtdışı hizmet ihracatı tarafında Birleşik Krallık ve Azerbaycan ofislerimiz bulunup, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık lokasyonlarında proje deneyimleri mevcuttur.
  • 2018 yılı cirosu 4 Milyon TL ve Çalışan sayısı ise 50 kişidir. Birleşik Krallık ve Azerbaycan’da ofisleri ve Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri lokasyonlarında proje deneyimleri bulunmaktadır.
  • İnovasyon stratejisi proje ve ürün-servis geliştirmeden, süreç ve organizasyonel aksiyonlara kadar tamamına hitap etmekte, inovasyon aktiviteleri mevcut ve potansiyel iş alanlarının analizine dayandırılmaktadır.
  • En inovatif 3 ürünü:
    • Pixelworm: tasarımcılar ve yazılım geliştiriciler için tasarım test otomasyonu sağlayan bir araçtır.
    • Cortex: görüntü işleme ve yüz tanıma teknolojilerini kullanan bir yapay zeka platformudur.
    • Manday: Çalışma verimlilik takip sistemi
  • Kademeli İnovasyon kapsamında ürün, servis, süreç, organizasyonel ve iş modeli inovasyonlarının hepsinde uygulamalar yapmıştır.
  • Firma içinde fikirler disiplinlerarası bir ekip tarafından değerlendirmekte, İnovasyon projelerine önceden tanımlanmış kriterler uygulanmaktadır. Teknoloji inovasyon portföyü analizine göre pazarın mevcut veya yeni pazar olması koşulları, yetkinlik ve iç kaynak yeterliliği parametrelerine göre sınıflandırılmaktadır. Şirket içi ve dışından paydaşları inovasyon sürecine dâhil edilmektedir.

İNOVASYON KAYNAKLARI

D FAST DAĞITIM HİZ. VE LOJ. A.Ş. (HEPSİEXPRESS)

D FAST DAĞITIM HİZ. VE LOJ. A.Ş. (HEPSİEXPRESS)

2016
Lojistik, Taşımacılık, Kargo Hizmetleri

  • Hepsiexpress 2016 yılında özellikle e-ticaret müşterileri için kaliteli/katma değerli kargo hizmeti vermek üzere lojistik sektöründe yüksek derecede bilgi birikimine sahip, teknolojiyi kullanan ve geliştiren, lojistikte uzmanlaşmayı hedefleyen, teknoloji odaklı bir lojistik şirketi olarak kurulmuştur.
  • Hepsiexpress standart teslimat hizmetlerine ek olarak, aynı gün teslimat, randevulu teslimat, ertesi gün teslimat ve randevulu iade hizmetleri sunmaktadır.
  • Kazan-kazan prensibine dayalı inovatif bir iş modeli geliştirerek eve teslimat hizmetleri Hepsiexpress'in anlaşmalı olduğu bireysel taşımacılar tarafından gerçekleştirilmektedir.
  • 2018 yılında cirosunun bir önceki yıla kıyasla 4 kat artırmıştır. 2018 yıl sonu itibariyle 130 beyaz yaka çalışan ve 350 bireysel taşımacı sayısına ulaşmıştır.
  • Hepsiexpress operasyonlarında kullanılan tüm sistemsel altyapı Hepsiexpress Teknoloji ekibi tarafından geliştirilmiştir. Taşımacı mobil uygulaması sayesinde sahadaki tüm adımlar uçtan uca yönetilmekte ve takip edilebilmektedir. Operasyonel verimliliği ve taşımacı performansını arttırmak amacıyla, rota optimizasyonu ve oyunlaştırma teknikleri mobil uygulamaya entegre edilmiştir.
  • Ar-Ge ve İnovasyon altyapısını geliştirmek üzere üretilen projelerde üniversitelerden danışman akademisyenler ve diğer ArGe kuruluşları ile iş birlikleri yapılmaktadır.
  • En inovatif 3 ürünü:
    • Teslimat Yönetim Sistemi: Bireysel taşımacıları birer şirket çalışanına dönüştüren, web ve mobil uygulamasını kapsamaktadır. Siparişlerin uçtan uca takibi, iade ve istina yönetimi, teslim etme işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir.
  • Express Analytics: Operasyonel süreçlerin takibi ve yönetilmesinde iş zekası ve raporlama modülleri ihtiyacını karşılamak amacıyla Hepsiexpress ArGe ekibi tarafından geliştirilmiştir. Tamamen açık kaynak kodlu yazılım teknolojileri kullanılarak geliştirilen Raporlama Modülü aynı zamanda Analist pozisyonlarının Yazılımcı kaynağına gerek duymaksızın rapor ve alarm tasarlamasına imkan tanımaktadır. Express Analytics adı verilen bu modül ürün haline getirilmiştir ve diğer firmalara satışı yapılmaktadır.
  • Taşımacı E-fatura Sistemi: Taşımacıların matbu olarak kesip, kargo yoluyla ilettikleri fatura sürecini iyileştirmek amacıyla geliştirilen projedir. Bu geliştirme sonrasında, sahada teslimat yapan taşımacılar kesecekleri fatura miktarını mobil uygulama üzerinden görüntüleyebilmekte ve söz konusu tutarı e-fatura olarak şirkete göndermektedir. Böylece tutar hataları önlenerek, zaman ve maliyet kazancı sağlanmıştır.
  • Bakanlık Onaylı Ar-Ge Merkezi vardır ve oluşturduğu personel ödül yönetmeliği ile proje önerisi, akademik yayın, yüksek lisans, doktora ve patent süreçleri için personele para ödülü verilmektedir.

İNOVASYON SONUÇLARI

GÖKSU GLOBAL GIDA İTH. İHR. SAN. VE TİC. A.Ş.

GÖKSU GLOBAL GIDA İTH. İHR. SAN. VE TİC. A.Ş.

2012
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri

  • Osmanlı Kahvecisi Gıda San. ve Tic. A.Ş., 2009 yılında gıda sektörüne yönelik üretim yapmak amacıyla faaliyetlerine başlamıştır.
  • 2011 yılında, ilk markası olan Bayramefendi Osmanlı Kahvecisi’ni kuran şirket, markaya “franchising danışmanlığı” ve “üretim tedarik” hizmetleri vererek bugün 76 ilde, 187 franchise işletme sayısına ulaşmasını sağlamıştır. 2019 itibari ile de merkezi Londra olan BEX markasına franchise verilmeye başlanılmıştır.
  • Göksu Global üretim tesislerinde; “kahve ve kahve ürünleri”, “paketleme”, “pastacılık ürünleri”, “dondurma üretimi” ve “meyve işleme” tesisleri yer almaktadır. Üretim, planlama, danışmanlık, tedarik, yönetim ve pazarlama süreçlerinde edindiği bilgi birikimiyle Türkiye pazarında başarılı bir büyüme grafiği yakalayan şirket, grup bünyesi dışındaki zincir mağazalar için de üretim ve tedarik hizmeti sunmaktadır. Ayrıca “Private Label” olarak da çeşitli markalara üretim gerçekleştirmektedir.
  • LİMMO LİMONATA'' ve ''LA SALVAJE COLD BREW COFFEE'' olmak üzere ''KURUKAHVECİ BAYRAMEFENDİ'', ''DR. MALİO'' ve ''ÇİKOLAŞK'' markalarıyla gıda üretimi yapmaktadır.
  • ''Limmo Limonata''ürünü ile 3 yıldır üst üste 3 yıldız alarak International Taste Institue (iTQi) tarafından ''Crystal Taste Award'' ödülüne layık görülmüştür.
  • 2018 yılı cirosu 44 Milyon TL ve 38 Bin TL ihracat yapmıştır. Çalışan sayısı ise 117 kişidir.
  • Almanya, Suudi Arabistan ve Dubai başta olmak üzere Körfez Ülkeleri, Balkan Ülkelerine ihracat yapmaktadır.
  • En inovatif 3 ürünü: Limonata, Cold Brew Kahve, Baklavalı Milkshake
  • Son 4 yılda cirosunu 7 kat artırmış ve geçen seneye göre inovasyon harcamalarını 4,5 kat artırmıştır.